Οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές που έρχονται βρίσκουν τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ολόκληρης της χώρας σε δεινή οικονομική θέση. Η Cisco Systems, ωστόσο, διαμηνύει στις υπερχρεωμένες τοπικές Αρχές να μην ανησυχούν. Απλά να σπεύσουν να διαδικτυωθούν! «Σκεφθείτε μια πόλη που θα διέθετε ανιχνευτές κυκλοφοριακής κίνησης οχημάτων και πεζών, οι οποίοι μέσω ενός κεντρικού συστήματος θα ρύθμιζαν τον δημόσιο φωτισμό. Θα μπορούσε να εξοικονομήσει το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας που δαπανά. Σκεφθείτε επίσης πόσα θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν οι υπηρεσίες καθαριότητας ενός δήμου αν πληροφορούνταν ποιοι κάδοι απορριμμάτων είναι γεμάτοι και ποιοι όχι», υποστηρίζει ο Πολ Τσέιμπερς, διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού ομίλου.

Η Cisco υπολόγισε ότι αν οι δημοτικές Αρχές κατάφερναν να συντονίσουν μέσω Ιντερνετ τις υπηρεσίες τους θα μπορούσαν να εξοικονομούν σε παγκόσμια κλίμακα 1,9 τρισ. δολάρια ετησίως! Διότι, όπως ισχυρίζεται, σύντομα η τεχνολογία θα επιτρέπει να συνδέονται μεταξύ τους μέσω Διαδικτύου όχι μόνο οι έξυπνες ηλεκτρονικές συσκευές σαν τα iPhone, τα Galaxy και Google Glass, αλλά και οι πιο χαζές. Των σκουπιδοτενεκέδων συμπεριλαμβανομένων.

Η «διαδικτύωση των πάντων» είναι το νέο στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο της Cisco, που εσχάτως βλέπει τα οικονομικά της να συρρικνώνονται. Στο πλαίσιο της στρατηγικής της αυτής έχει εγκαταστήσει πιλοτικά «έξυπνα δίκτυα» σε 40 πόλεις της Υφηλίου, από τη Βαρκελώνη μέχρι το Σονγκντό της Κορέας. Οι συνολικές οικονομίες που μπορούν να επιτευχθούν σε παγκόσμια κλίμακα από τη «διαδικτύωση των πάντων» φθάνουν στα 4,6 τρισ. δολ. (3,3 τρισ. ευρώ) ετησίως, υποστηρίζει. Φαντάζεται κανείς τα δυνητικά οφέλη για τις υπερχρεωμένες κυβερνήσεις.