Το βλέμμα της στην προεδρία της Ουκρανίας -την οποία είχε χάσει από τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς, πριν τη φυλακίσει, στρέφει τώρα η πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο, αρνούμενη να αποδεχτεί να τεθεί επικεφαλής στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας που,όπως λένε οι πληροφορίες, πρόκειταινα συγκροτηθεί μέχρι την Τρίτη.

Η Τιμοσένκο,σε μία ανακοίνωση που αναρτήθηκε την Κυριακή, στον ιστότοπο του κόμματός της, μία ημέρα μετά την αποφυλάκισή της,το βράδυ του Σαββάτου,δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται για την θέση της πρωθυπουργού στην Ουκρανία.

«Σας ζητώ να μην εξετάσετε την υποψηφιότητά μου για την θέση της πρωθυπουργού» έγραψε χαρακτηριστικά.

Η Δύση πάντως ποντάρει στο χαρτί της Τιμοσένκο -ήδη δέχτηκε τηλεφώνημα και προσεχώς θα συναντήσει κατ’ ιδίαν την Άνγκελα Μέρκελ- ωστόσο ουδείς γνωρίζει σε αυτή τη φάση εάν διαθέτει αρκετά ισχυρά ερείσματα σε μία Ουκρανία όπου ο κίνδυνος διαμελισμού δεν έχει απομακρυνθεί.

Μετά την καθαίρεση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος παραμένει άφαντος (κατά μία εκδοχή έχει καταφύγει στην ασφάλεια που του παρέχει η γενέτειρά του Χάρκοβο) και την «αποστασία» πολλών υποστηρικτών του, η Βουλή εξέλεξε ως νέο πρόεδρο του Σώματος που ορίστηκε καιμεταβατικός πρόεδρος, τον Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, στενότερο συνεργάτη της Τιμοσένκο και αντιπρόεδρο του κόμματός της.

Η Τιμοσένκο, ηγετική φυσιογνωμία της Πορτοκαλί Επανάστασης, η οποία είχε φυλακιστεί από το 2011,θα συναντήσει «πολύ σύντομα» την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ με την οποία συνομίλησαν τηλεφωνικά την Κυριακή ανέφερε το κόμμα της σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Θα συναντηθούν πολύ σύντομα» διευκρινίστηκε στο δελτίο Τύπου του κόμματος Πατρίδα

Η Ανγκελα Μέρκελ «συνεχάρη τη Γιούλια Τιμοσένκο για την αποφυλάκισή της και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η επιστροφή της στην κεντρική πολιτική σκηνή θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς παράγοντες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία» αναφέρθηκε στην ανακοίνωση.

Η Μέρκελ υπογράμμισε ότι η επιστροφή της Τιμοσένκο στην πολιτική ζωή θα συμβάλλει επίσης στη διαφύλαξη της ενότητας στην Ουκρανία και θα βοηθήσει (την χώρα) να ακολουθήσει το δρόμο των ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων, προστίθεται επίσης.