Η Βρετανία προειδοποίησε τη Ρωσία να μην επέμβει στην «πολύπλοκη κρίση» που συνταράσσει την Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι το Λονδίνο θέλει να συνεισφέρει σε ένα διεθνές οικονομικό πρόγραμμα που θα έχει ως στόχο τη στήριξη της «απελπιστικά δύσκολης» κατάστασης της ουκρανικής οικονομίας.

Σε δηλώσεις που έκανε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ - κι οι οποίες σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, θα μπορούσαν να προκαλέσουν την οργή της Μόσχας - υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε τακτική επαφή με τη ρωσική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να την πείσει ότι οι στενότεροι δεσμοί μεταξύ Ουκρανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα έπρεπε να την ανησυχούν.

«Εφόσον υπάρξει ένα οικονομικό πακέτο, θα είναι σημαντικό η Ρωσία να μην κάνει τίποτα για να υπονομεύσει αυτό το οικονομικό πακέτο και να συνεργαστεί και να το υποστηρίξει» είπε ο Χέιγκ μιλώντας στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Oταν ρωτήθηκε εάν ανησυχεί ότι η Ρωσία ίσως να «στείλει τα άρματα μάχης» για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των ρωσόφωνων πληθυσμών της ανατολικής Ουκρανίας, ο Χέιγκ προειδοποίησε για αυτό που ο ίδιος χαρακτήρισε «εξωτερική απειλή» ή ρωσική επέμβαση.

«Δεν είναι πραγματικά προς το συμφέρον της Ρωσίας να κάνει κάτι τέτοιο. Πρέπει να κρατήσουμε ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τη Ρωσία όπως και κάνουμε… έτσι ώστε ο λαός της Ουκρανίας να μπορέσει να επιλέξει τη δική του πορεία προς το μέλλον. Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι και πολλές αβεβαιότητες».

Μέχρι στιγμής η Βρετανία κρατούσε χαμηλότερο προφίλ στο θέμα της Ουκρανίας σε σχέση με χώρες όπως η Γερμανία και η Πολωνία, παρόλαυτά ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συνομίλησε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν την περασμένη Πέμπτη για την κατάσταση εκεί και ο Χέιγκ ανέφερε ότι θα συνομιλήσει με τον ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαφρόφ αύριο.

Ο Χέιγκ ανέφερε ότι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή αποτελεί να πεισθεί η Μόσχα ότι η μοίρα της Ουκρανίας δεν είναι αυτό που αποκάλεσε «ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος» και ότι οι στενότεροι δεσμοί με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι κάτι το κακό.

«Είναι προς το συμφέρον των πολιτών της Ουκρανίας να έχουν τη δυνατότητα να συναλλάσσονται πιο ελεύθερα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι επίσης προς το συμφέρον των πολιτών της Ρωσίας αυτό να συμβεί» τόνισε ο ίδιος.
Δήλωσε επιπλέον ότι δεν γνωρίζει ποια μπορεί να είναι η «επόμενη αντίδραση» της Ρωσίας, αλλά πίεσε την αντιπολίτευση της Ουκρανίας να κινηθεί επειγόντως προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας, να καταλήξει σε συμφωνία για τις διαδικασίες για τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών και να συνεχίσει τις προσπάθειες για την ανάκαμψη της οικονομίας.

«Την ώρα που όλα αυτά γεγονότα εκτυλίσσονται, η ουκρανική οικονομία βρίσκεται σε απελπιστικά δύσκολη κατάσταση» δήλωσε ο Χέιγκ. «Και έχουν ανάγκη ένα οικονομικό πρόγραμμα το οποίο εμείς οι υπόλοιποι, μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και άλλων οργανισμών, μπορούμε να στηρίξουμε έτσι ώστε (η Ουκρανία) να απομακρυνθεί από μία ακόμη πιο δυσχερή οικονομική κατάσταση».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από