Ορκίστηκαν ενώπιον του προέδρου της ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, τα μέλη της νέας κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.

«Ορκίζομαι ότι θα υπηρετήσω την αβασίλευτη Δημοκρατία, ότι θα σεβαστώ με εντιμότητα το Σύνταγμα και τους νόμους και ότι θα ασκήσω τα καθήκοντά μου αποκλειστικά και μόνο προς το συμφέρον του έθνους», επανέλαβαν οι 16 υπουργοί, μεταξύ των οποίων οκτώ γυναίκες.

Την τελετή ορκωμοσίας παρακολούθησαν και η σύζυγος του Ματέο Ρέντσι, Ανιέζε, μαζί με τα τρία παιδιά τους.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι τόσο ο πρώην υπουργός Άμυνας, ο κεντρώος Μάριο Μάουρο, όσο και η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Ενρίκο Λέτα, Έμμα Μπονίνο, εξέφρασαν την έντονη απογοήτευσή τους, για το γεγονός ότι δε συμπεριλήφθηκαν στη νέα κυβερνητική ομάδα.

Το κόμμα των Ριζοσπαστών οργανώνει μάλιστα το απόγευμα στη Ρώμη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την αντικατάσταση της Μπονίνο από την Φεντερίκα Μογκερίνι.

Οι δυο νεότερες υπουργοί της κυβέρνησης Ρέντσι, ηλικίας μόλις 32 ετών, είναι η Μαρία Έλενα Μπόσκι, υπουργός αρμόδια για τις Μεταρρυθμίσεις και η Μαριάννα Μαντία, υπουργός Δημόσιας Διοίκησης.

Σχολιαστές εκτιμούν ότι το μεγάλο στοίχημα του Ρέντσι είναι να αποδείξει πως, εκτός από την ηλικιακή παράμετρο, θα καταφέρει να πετύχει μια ουσιαστική ανανέωση και στην καθημερινή δράση της κυβέρνησης, αρχίζοντας από την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και της ολοένα και αυξανόμενης ανεργίας των νέων.