Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία μετά την απελευθέρωση της Γιούλιας Τιμοσένκο και την κήρυξη του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, από την Βουλή, ως συνταγματικά ανίκανου να επιτελέσει τα καθήκοντά του.

Το προεδρικό μέγαρο στο Κίεβο αλλά και η οικία του Γιανουκόβιτς έχουν καταληφθεί πλέον από διαδηλωτές ενώ εκλογές προκηρύχθηκαν για τις 25 Μαΐου. Μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου, δεν υπήρχε κάποια συγκεκριμένη πληροφορία για το πού βρίσκεται ο έκπτωτος πρόεδρος της χώρας.

Η κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία έχει προκαλέσει την οργή της Ρωσίας η οποία δια του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι αθέτησε τη συμφωνία που υπέγραψε με τον Γιανουκόβιτς και πως υποτάσσεται σε ένοπλους εξτρεμιστές οι οποίοι αποτελούν απειλή για την εθνική ακεραιότητα της χώρας.

Η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο, αφέθηκε ελεύθερη το μεσημέρι του Σαββάτου, από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν, υπό την φρούρηση σωφρονιστικών υπαλλήλων. Η 53χρονη πολιτική αντίπαλος του Βίκτορ Γιανουκόβιτς είχε καταδικαστεί το 2011 με την κατηγορία τηςκατάχρησης εξουσίας εξαιτίας συμφωνίας για το φυσικό αέριο που είχε συνάψει με τη Ρωσία.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, η Τιμοσένκο μετέβη στο Μαϊντάν, την πλατεία της Ανεξαρτησίας του Κιέβου, όπου, αφού έτυχε θριαμβευτικής υποδοχής, χαιρέτισε τους «ήρωες της Ουκρανίας».

Η πρώην πρωθυπουργός, κάλεσε τους συγκεντρωμένους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Μιλώντας στους διαδηλωτές από ένα αναπηρικό καροτσάκι, πρόσθεσε ότι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς θα έπρεπε να «εξαναγκαστεί να έλθει» στην πλατεία αυτή.

Η Ουκρανία «θα διαλυθεί χωρίς εσάς», είπε η Τιμοσένκο στους χιλιάδες συγκεντρωμένους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης.

Νωρίτερα την ίδια μέρα το κοινοβούλιο της Ουκρανίας κήρυττε τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς συνταγματικά ανίκανο να εκπληρώσει τα καθήκοντά του και όρισε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών για την 25η Μάιου.

Την πρόταση δυσπιστίας υπερψήφισαν οι 328 από τους 447 βουλευτές που συμμετείχαν στη συνεδρίαση.

Οι βουλευτές σηκώθηκαν όρθιοι, άρχισαν να χειροκροτούν και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο της χώρας τους. Στο μεταξύ από το πρωί του Σαββάτου, διαδηλωτές είχαν καταλάβει το προεδρικό μέγαρο στο Κίεβο και άλλα κυβερνητικά κτίρια.

Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς είχε εγκαταλείψει την πρωτεύουσα μετά τη συμφωνία με την αντιπολίτευση και μετέβη προσωρινά στο Χάρκοβο, στην ανατολική περιοχή της χώρας. Το βράδυ του Σαββάτου, ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν ότι δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι διέφυγαν από την ουκρανική μεθόριο προς την Ρωσία.

Το πρακτορείο Ιντερφάξ μετέδωσε την πληροφορία ότι ο πρόεδρος της ουκρανικής Βουλής φέρεται να είπε πως και ο Γιανουκόβιτς επιχείρησε να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο με προορισμό τη Ρωσία.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ κατήγγειλε το βράδυ του Σαββάτου τη συμπεριφορά της αντιπολίτευσης της Ουκρανίας μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες με τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς και προειδοποίησε εναντίον οιασδήποτε απειλής για την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας.

«Η αντιπολίτευση όχι μόνο δεν εκπλήρωσε ούτε μία από τις υποχρεώσεις της αλλά προβάλλει νέες απαιτήσεις, υποτασσόμενη στους ένοπλους εξτρεμιστές και στους πλιατσικολόγους οι οποίοι αποτελούν μία άμεση απειλή για την εθνική κυριαρχία και τη συνταγματική τάξη της Ουκρανίας» ανέφερε ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας, σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματίας.

Ο Λαβρόφ συνομίλησε τηλεφωνικά με τους ομολόγους του της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς και της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι και τους εξέφρασε την «πιο βαθιά ανησυχία του για το ότι αυτοί που υπέγραψαν τη συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου στο Κίεβο είναι ανίκανοι» να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει των όσων προέβλεπε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τους κάλεσε να «ασκήσουν την επιρροή τους στην αντιπολίτευση για να εξασφαλίσουν την ταχεία εφαρμογή» της συμφωνίας η οποία επετεύχθη χθες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι συνομιλητές του Λαβρόφ ανέφεραν ότι «μοιράζονται την ανησυχία της Ρωσίας, αναγνώρισαν ότι η αντιπολίτευση δεν τήρησε τις δικές της υποχρεώσεις και υποσχέθηκαν να λάβουν κατεπείγοντα μέτρα ώστε οι συμφωνίες να εφαρμοστούν».

Στο ίδιο κλίμα ήταν και η συνομιλία που είχε αργά το βράδυ του Σαββάτου ο Σ. Λαβρόφ με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι.Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας είπε στον Τζον Κέρι ότι η συμφωνία για την διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία έχει «καταπέσει από την ανικανότητα ή την απροθυμία των δυνάμεων της αντιπολίτευσης να την τηρήσουν».

Πρόσθεσε δε ότι «οι παράνομες εξτρεμιστικές οργανώσεις αρνούνται να αφοπλιστούν και στην πραγματικότητα θέτουν το Κίεβο υπό τον δικό τους έλεγχο με τη συμπαιγνία των ηγετών της αντιπολίτευσης».

Ο Λαβρόφ «υπενθύμισε» επίσης στον Κέρι ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε καλέσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε συνομιλία που είχαν νωρίτερα οι δύο ηγέτες να «αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία που του δίνεται για να σταματήσουν οι παράνομες ενέργειες των εξτρεμιστών και να επανέλθει η κατάσταση στη συνταγματική οδό».

Νωρίτερα το μεσημέρι του Σαββάτου, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς είχε καταδικάσει την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, χαρακτηρίζοντάς την ως «πραξικόπημα». Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης σε ουκρανικό δίκτυο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ, ο Γιανουκόβιτς δήλωσε ότι«τα γεγονότα τα οποία παρακολουθούμε να εκτυλίσσονται όλοι εμείς στην χώρα και ολόκληρη η υφήλιος αποτελούν παράδειγμα ενός πραξικοπήματος».

«Αυτό που όλοι μας παρακολουθούμε σήμερα είναι ένας βανδαλισμός, ένα έγκλημα, ένα πραξικόπημα» είπε.

Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι δεν έχει «καμία πρόθεση» να παραιτηθεί.

«Δεν προτίθεμαι να υποβάλλω την παραίτησή μου. Είμαι ένας πρόεδρος που εκλέχθηκε με νόμιμες διαδικασίες. Δε σκοπεύω να εγκαταλείψω την χώρα» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Συνέκρινε επίσης την κατάσταση στην Ουκρανία με εκείνη της Γερμανίας του 1930, όταν ο Αδόλφος Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία.

Ανέφερε ότι οι αποφάσεις του κοινοβουλίου της Ουκρανίας δεν έχουν καμία νομιμότητα και τόνισε ότι δεν θα υπογράψει καμία συμφωνία με τους μαφιόζους που «τρομοκρατούν» την χώρα.

Κατήγγειλε επίσης ότι το αυτοκίνητό του δέχθηκε πυροβολισμούς στο Κίεβο. «Όμως εγώ δεν φοβάμαι» προσέθεσε ο ίδιος μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο στο Χάρκοβο, στα ανατολικά της Ουκρανίας.