«Τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι φυλακές Κορυδαλλού, το μεγαλύτερο σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας, ειδικά σε ό,τι αφορά την υγειονομική περίθαλψη των κρατουμένων», φέρνουν στο φως με ερώτησή τους στη Βουλή 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βουλευτές απευθύνονται στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας ζητώντας τους να πάρουν άμεσα μέτρα για τον υπερπληθυσμό των νοσηλευομένων στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής στους χώρους του, την ανεπαρκή στελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και τη διασφάλιση της υγείας των οροθετικών κρατουμένων που στέλνονται σωρηδόν στον Κορυδαλλό.

«Η πρόσφατη επίσκεψη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Β. Κατριβάνου, Τ. Κουράκη και Στ. Παναγούλη στις φυλακές Κορυδαλλού ως μελών της ειδικής μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος της Βουλής ανέδειξε, για μια ακόμη φορά, τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το μεγαλύτερο σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας» αναφέρεται ειδικότερα στην ερώτηση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτρευσης.

«Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την υγειονομική περίθαλψη των κρατουμένων, που άπτεται της θεμελιώδους υποχρέωσης της Πολιτείας να προστατεύει τη ζωή και την υγεία τους, οι συνθήκες που επικρατούν είναι χειρότερες από ποτέ.

»Στο νοσοκομείο της φυλακής νοσηλεύονταν, την ημέρα της επίσκεψης των ανωτέρω βουλευτών, 209 κρατούμενοι, παρότι η δυναμικότητά του περιορίζεται στις 60 κλίνες.

»Ο υπερτριπλασιασμός της χωρητικότητας εξηγείται από το ότι οι νοσηλευόμενοι στοιβάζονται σε κουκέτες, αντί σε απλά κρεβάτια, οι οποίες τοποθετούνται πολύ κοντά η μία στην άλλη.

»Την ίδια στιγμή, η στελέχωση του νοσοκομείου είναι ανεπαρκής, αφού υπηρετούν μόλις δύο μόνιμοι ιατροί, κανένας ψυχολόγος και κάποιοι εφημερεύοντες που έρχονται για λίγες ώρες την εβδομάδα.

»Επιπλέον, οι 128 (131 σήμερα) από τους 209 νοσηλευόμενους ήταν οροθετικοί οι οποίοι στέλνονται στον Κορυδαλλό από φυλακές όλης της χώρας, είτε έχουν νοσήσει είτε όχι, για να εκτίσουν εκεί ακόμα και το σύνολο της ποινής τους.

»Σε τέτοιες συνθήκες συνωστισμού, όλες οι μεταδοτικές ασθένειες, από ιώσεις και γρίπες μέχρι ηπατίτιδες, εξαπλώνονται πολύ γρήγορα» καταλήγει η ερώτηση.