Από αστικό δικαστήριο και όχι από στρατοδικείο, θα δικαστεί οπακιστανός πρώην πρόεδρος Περβέζ Μουσάραφ, ο οποίος αντιμετωπίζει την κατηγορία της «εσχάτης προδοσίας», όπως αποφάσισε η πακιστανική δικαιοσύνη.

Ο 70χρονος Μουσάραφ αντιμετωπίζει την κατηγορία αυτή, η οποία επισύρει την ποινή του θανάτου, για την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης και για την κατάργηση του Συντάγματος το 2007.

Οι συνήγοροί του είχαν αμφισβητήσει τη νομιμότητα του ειδικού δικαστηρίου που συγκρότησε ο πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ, τον οποίο ο Μουσάραφ ανέτρεψε με πραξικόπημα το 1999 και είχαν ζητήσει την προσαγωγή του πρώην αρχηγού των πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων ενώπιον στατοδικείου, ως του μόνου αρμοδίου να τον δικάσει, κατά την άποψή τους.

Οι δικαστές απέρριψαν σήμερα, Παρασκευή, το αίτημα αυτό της πλευράς του Μουσάραφ τονίζοντας ότι ο πρώην ισχυρός άνδρας του Πακιστάν δεν είναι ενεργό μέλος του στρατού και συνεπώς πρέπει να δικαστεί από αστικό δικαστήριο.

Οι συνήγοροι του Μουσάραφ αντιτείνουν ότι όταν ο Μουσάραφ κατάργησε το Σύνταγμα και επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήταν πρόεδρος της χώρας και αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, συνεπώς δεν μπορεί να δικαστεί από ασττικό δικαστήριο.

Ο Μουσάραφ εμφανίστηκε την Τρίτη για πρώτη φορά ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου.

Η επόμενη φορά που θα εμφανιστεί ενώπιον της δικαιοσύνης θα είναι στις 11 Μαρτίου, οπότε αναμένεται να τού απαγγελθεί η κατηγορία της «εσχάτης προδοσίας».