«Οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να μετατραπούν σ’ έναν από τους πιο ευνοϊκούς και φιλικούς προς την οικογένεια χώρους εργασίας. Ηρθε ο καιρός να εναρμονίσουμε τις επαγγελματικές υποχρεώσεις των στρατιωτικών, ανδρών και γυναικών, με τις προσωπικές τους ανάγκες, συναισθηματικές και οικογενειακές, με την ανάγκη να έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους για την οικογένεια, για τα παιδιά τους».

Το μήνυμα της γερμανίδας υπουργού Αμυνας είναι ξεκάθαρο. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υψηλόβαθμο στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών και πιθανή διάδοχος της Ανγκελα Μέρκελ, επιθυμεί να φέρει μια επανάσταση στην Μπούντεσβερ (Bundeswehr), τις σύγχρονες αλλά σχετικά μικρές, σε σχέση με την οικονομική και πολιτική ισχύ της χώρας, ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας.

Τα μέλη του γερμανικού στρατού καλούνται να βρίσκονται διαρκώς σε ετοιμότητα για να υπερασπιστούν με την ίδια τους τη ζωή τη χώρα τους και τις αξίες της, συμμετέχοντας σε (αποκλειστικά) ειρηνευτικές αποστολές σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις –βρίσκονται στην τρίτη θέση μαζί με εκείνες της Γαλλίας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών-μελών του ΝΑΤΟ πίσω από τον εξαιρετικά προηγμένο βρετανικό στρατό και τον πολυπληθή στρατό της Τουρκίας –διαδραματίζουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στο εσωτερικό της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Ταυτόχρονα, όμως, βρίσκονται αντιμέτωπες με σημαντικές περικοπές και κυρίως με την απουσία ενδιαφέροντος από τη μεριά της νεολαίας της Γερμανίας για μια καριέρα στο εσωτερικό τους. Στη χώρα η στρατιωτική θητεία δεν είναι υποχρεωτική ενώ την ίδια ώρα η εξαιρετικά ισχυρή οικονομία της προσφέρει στους νεαρούς γερμανούς πολίτες πλήθος εναλλακτικών επαγγελματικών επιλογών, με αποτέλεσμα η Μπούντεσβερ να μην μπορεί να στρατολογήσει τον απαραίτητο αριθμό ικανών στελεχών. Ολα αυτά όμως πρόκειται σύντομα να αλλάξουν. Χάρη στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σε πρόσφατη συνέντευξή της στην εφημερίδα «Bild am Sontag», η πρώτη γυναίκα που τίθεται επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Αμυνας στην Ιστορία της Γερμανίας δήλωσε πως σκοπεύει να μετατρέψει τον γερμανικό στρατό «σε έναν από τους πιο ελκυστικούς εργοδότες της χώρας». Πώς; Παρέχοντας στους στρατιωτικούς τη δυνατότητα να εναρμονίσουν τις επαγγελματικές υποχρεώσεις τους με την οικογενειακή ζωή.

Για να συμβεί όμως αυτό, προσδιόρισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είναι απαραίτητα τα εξής: πρώτον, η εργασία στον στρατό να γίνει πιο ευέλικτη –μέσω της δημιουργίας θέσεων μερικής απασχόλησης και της εγγύησης του δικαιώματος της αργίας και της ξεκούρασης των στρατιωτικών, όλων των βαθμίδων και όλων των Σωμάτων, ακόμη και εκείνων τα μέλη των οποίων οφείλουν να βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο. Δεύτερον, όλοι όσοι εντάσσονται στις ένοπλες δυνάμεις για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να αποκτούν κατά τη διάρκεια της θητείας τους τα απαραίτητα επαγγελματικά προσόντα ώστε να μπορούν να ενταχθούν ομαλά και με αξιώσεις στην αγορά εργασίας μετά το τέλος της στρατιωτικής τους καριέρας. Τρίτον, να αλλάξει η καθημερινή ζωή στα στρατόπεδα προς όφελος της προσωπικής ζωής των στρατιωτικών, μειώνοντας τον αριθμό των εργάσιμων ημερών σε τέσσερις, ακόμη και σε τρεις την εβδομάδα, και τροποποιώντας το σύστημα των αυτόματων και υποχρεωτικών μεταθέσεων.

Οι μεταρρυθμίσεις που οραματίζεται η γερμανίδα πολιτικός, αν πραγματοποιηθούν, θα αλλάξουν ριζικά και τη μορφή και τη δομή των ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας. Τη σημασία της οικογένειας αλλά και τις δυσκολίες που συνεπάγεται η οικογενειακή ζωή, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τις γνωρίζει από πρώτο χέρι. Πρόσωπο-κλειδί της νέας γερμανικής κυβέρνησης, ειδική σε θέματα πρόνοιας και κοινωνικών πολιτικών, γιατρός στο επάγγελμα και μητέρα επτά παιδιών, η 55χρονη πρώην υπουργός Εργασίας, κατά τη δεύτερη θητεία της Ανγκελα Μέρκελ, και πρώην υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων, κατά την πρώτη θητεία της Σιδηράς Κυρίας της Γερμανίας, προσπαθεί και η ίδια πολύ σκληρά για να μπορέσει να εναρμονίσει τις υποχρεώσεις και τις φιλοδοξίες της με την οικογενειακή ζωή. Αλλα φαίνεται πως τα καταφέρνει, με αποτέλεσμα τα γερμανικά Μέσα να μιλούν για μια «top mom», μια «σούπερ μαμά», η οποία θα δώσει ένα νέο πρόσωπο στις ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας.

Μετανάστες στα χακί

Η χορήγηση της γερμανικής ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών τα οποία γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη Γερμανία πρόκειται να αλλάξει περαιτέρω την σύσταση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας