Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δέχτηκε την Παρασκευή, στον Λευκό Οίκο τον εξόριστο ηγέτη του Θιβέτ Δαλάι Λάμα και έκανε έκκληση για την έναρξη απευθείας διαλόγου με το Πεκίνο, ώστε να επιλυθούν οι μακροχρόνιες διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο θιβετιανός πνευματικός ηγέτης, βρέθηκε στις ΗΠΑ για να πραγματοποιήσει σειρά ομιλιών και έγινε δεκτός στο Δωμάτιο των Χαρτών του Λευκού Οίκου αντί για το Οβάλ Γραφείο, όπου ο αμερικανός πρόεδρος παραδοσιακά υποδέχεται ξένους ηγέτες για να φωτογραφιστεί μαζί τους.

Παρά τα αιτήματα που έκαναν μέσα μαζικής ενημέρωσης να καλύψουν τη συνάντηση, ο Λευκός Οίκος δεν έδωσε τη σχετική άδεια επειδή οι αμερικανικές Αρχές πιθανότατα δεν ήθελαν να δώσουν επίσημο χαρακτήρα σε αυτήν.

Ετσι, η συνάντηση έγινε χωρίς την παρουσία φωτογράφων και σε αντίθεση με προηγούμενες επισκέψεις ο Δαλάι Λάμα αναχώρησε από τον Λευκό Οίκο χωρίς να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

«Ο πρόεδρος επανέλαβε ότι υποστηρίζει σθεναρά τη διατήρηση των θρησκευτικών, πολιτισμικών και γλωσσικών παραδόσεων και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Θιβετιανών στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Η συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών στέλνει ένα «ισχυρό μήνυμα» στους Θιβετιανούς, δήλωσε ο εξόριστος πρωθυπουργός Λομπσάνγκ Σανγκάι.

«Ο σεβασμός που δείχνει προς την αγιότητά του ο Μπαράκ Ομπάμα σημαίνει πολλά για τους Θιβετιανούς σε όλο τον κόσμο και ιδίως στο Θιβέτ, γιατί τους δίνει την ελπίδα ότι η φωνή τους ακούγεται ακόμη και τον πιο ισχυρό άνθρωπο του κόσμου», είπε ο Σανγκάι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της συνάντησης.

Το Πεκίνο είχε προειδοποιήσει ότι η συνάντηση αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει «σοβαρή ζημιά» στους δεσμούς της Κίνας με τις ΗΠΑ, κατηγορώντας τον Ομπάμα ότι επιτρέπει στον Δαλάι Λάμα να χρησιμοποιήσει τον Λευκό Οίκο για να προβάλει τις αντικινεζικές του δραστηριότητες.

Ως γνωστόν, το Πεκίνο θεωρεί το Θιβέτ αναπόσπαστο τμήμα του κινεζικού εδάφους και χαρακτηρίζει τον Δαλάι Λάμα «αυτονομιστή». Ο Δαλάι Λάμα ζει εξόριστος στην Ινδία από το 1959, μετά την αποτυχημένη εξέγερση εναντίον του κινεζικού καθεστώτος.

Λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ζανγκ Γεσούι κάλεσε τον Αμερικανό επιτετραμμένο στο Πεκίνο για να του επιδώσει νότα διαμαρτυρίας, στην οποία η συνάντηση Ομπάμα – Δαλάι Λάμα χαρακτηρίζεται ευθέως ως «ανάμιξη των ΗΠΑ στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας».

«Η Κίνα εκφράζει την έντονη αγανάκτηση και τη σθεναρή αντίθεσή της», είπε ο Ζανγκ στον Ντάνιελ Κτίτενμπρινκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα. «Το πρόβλημα του Θιβέτ αφορά την Κίνα και οι ΗΠΑ δεν έχουν δικαίωμα να παρεμβαίνουν», υποστήριξε ο υφυπουργός.

«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη της κινεζικής κυβέρνησης και του κινεζικού λαού», πρόσθεσε ο κινέζος υφυπουργός, που σύμφωνα με διπλωματικές πηγές χρησιμοποίησε «σκληρή γλώσσα» στη σύντομη και σε τεταμένο κλίμα, συνάντηση με τον αμερικανό επιτετραμμένο.