Εν αρχή ην το ευρωψηφοδέλτιο! Στις διαβουλεύσεις που ξεκίνησαν και τυπικά χθες για τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς ανάμεσα στις αντιπροσωπείες του ΠαΣοΚ και των 58 δεσπόζει το θέμα του ψηφοδελτίου, της μορφής του, της διαδικασίας συγκρότησής του και του προφίλ των υποψηφίων του.

Η πρώτη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών έγινε σε καλό κλίμα και θα επαναληφθεί σήμερα με το σύνολο των εκπροσώπων των κομμάτων και των πολιτικών φορέων που στηρίζουν το εγχείρημα.

ΠαΣοΚ και 58 συμφώνησαν ότι τα γενικά κριτήρια για την κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου θα πρέπει να είναι η συμμετοχή προσώπων που σηματοδοτούν την ανανέωση, προσώπων που έχουν αναφορές στην κοινωνία και που συμβολίζουν μια νέα περίοδο απαλλαγμένη από δουλείες και φθορές του παρελθόντος.

Οι εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας των 58 επέμειναν ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να ακολουθούν έναν γενικό κώδικα συμπεριφοράς και να έχουν ενιαία δημόσια εκπροσώπηση.

Μέχρι στιγμής πάντως σίγουρες θεωρούνται οι υποψηφιότητες της Συλβάνας Ράπτη και του Κυριάκου Πιερρακάκη από το ΠαΣοΚ, του Νίκου Μπίστη από τους 58 και πιθανολογούνται οι υποψηφιότητες του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και του Παντελή Καψή.

Επίσης γίνεται εσωτερική συζήτηση στη Χαριλάου Τρικούπη για τη Φώφη Γεννηματά, η ίδια όμως έχει πει σε συνεργάτες της ότι είναι νωρίς για να πάρει κάποια απόφαση.

Συζήτηση έγινε στη χθεσινή συνάντηση και για τη μαρκίζα, κοινώς για την εικόνα του ευρωψηφοδελτίου και τους τίτλους που θα αναφέρονται σε αυτό. Ολοι συμφωνούν ότι το ψηφοδέλτιο πρέπει να έχει αναφορά στο ΕΣΚ και από κάτω να αναφέρεται το όνομα της παράταξης. Η διαφωνία εντοπίζεται στο εάν κάτω από την ονομασία της παράταξης θα υπάρχουν διακριτοί οι τίτλοι των εταίρων που συγκροτούν το εγχείρημα (κάτι που ζητεί το ΠαΣοΚ) ή εάν θα ακολουθούν απλώς τα ονόματα των υποψηφίων (κάτι που προτείνουν οι 58). Το συγκεκριμένο θέμα θα συζητηθεί και αύριο, αφού η άτυπη επιτροπή για τη Συνδιάσκεψη θα συσκεφθεί ουσιαστικά εν ολομελεία.

Από εκεί και πέρα δεν μπαίνουν όροι ως προς τον αριθμό των υποψηφίων που θα προτείνει το κάθε κόμμα ή πολιτικός φορέας και αυτόν που τελικά θα συμπεριληφθεί στο ευρωψηφοδέλτιο.

Υπό κανονικές συνθήκες και εφόσον δεν υπάρξουν εμπλοκές οι διαβουλεύσεις για όλο το πακέτο της Ελιάς, που θα οδηγήσει και στη Συνδιάσκεψη, θα ολοκληρωθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. «Θα κλείσουμε σύντομα, γιατί δεν έχουμε μεγάλα χρονικά περιθώρια» τονίζουν από τους 58.

Σύντομα, εφόσον επέλθει συμφωνία, θα υπάρξει δημόσια κοινή δήλωση όλων των συμμετεχόντων, ενώ στη Συνδιάσκεψη θα συζητηθούν τα θέματα των ευρωεκλογών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

– Για την Κεντροαριστερά και τις εξελίξεις στον χώρο της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας συζήτησαν στη διάρκεια χθεσινής τους συνάντησης ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο γραμματέας του ΠαΣοΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Η συνάντηση των δύο έγινε στο γραφείο του κ. Σημίτη στη Βουλή, όπου τον επισκέφθηκε ο κ. Ανδρουλάκης.

– Η εικόνα του ευρωψηφοδελτίου είναι κάτι που προκαλεί συζητήσεις. Ολοι συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρχει αναφορά στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα κι από κάτω να αναφέρεται το όνομα της παράταξης. Διαφωνία υπάρχει για το εάν θα ακολουθούν τα ονόματα των υποψηφίων (όπως προτείνουν οι 58) ή (όπως ζητάει το ΠαΣοΚ) διακριτοί οι τίτλοι των εταίρων που συγκροτούν την Ελιά