Σε αγκάθι για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξελίσσεται και το Κυπριακό! Κι ενώ, όπως έχει γίνει σαφές από πλευράς ηγεσίας, ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε ήπια αντιπολιτευτική γραμμή, αναμένοντας να δει τη συνολική πρόταση και παραπέμποντας στην αντίδραση των ίδιων των Κυπρίων σε αυτήν, ήδη υπάρχουν έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις.

Οι εντονότερες από αυτές διατυπώνεται από το λεγόμενο πατριωτικό τμήμα της πλειοψηφίας, όπως αυτή εκφράζεται από τη Σοσιαλιστική Τάση (Π. Κουρουμπλής, Αλ. Μητρόπουλος, Δ. Τσουκαλάς, Γ. Μιχελογιαννάκης, Αντ. Κοτσακάς), η οποία χθες εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα.

Σε αυτήν τονίζεται χωρίς κανέναν αστερίσκο και υποσημειώσεις, η «απόλυτη αντίθεσή μας στην επιχειρούμενη «διευθέτηση» του Κυπριακού Προβλήματος «εντός ελαχίστου χρόνου», όπως επιμένουν κάποιοι, σε μια περίοδο που τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα τελούν υπό τον ασφυκτικό εναγκαλισμό των μνημονίων». Και επισημαίνεται πως «το κοινό ανακοινωθέν που πιεστικά υπεγράφη οδηγεί σε μια λύση που κινείται μεταξύ μιας συγκεκαλυμμένης συνομοσπονδίας (όπου τα άνισα θεωρούνται ίσα) και μιας επανέκδοσης του σχεδίου Ανάν».

Στην ίδια περίπου γραμμή, αλλά με πολύ πιο ήπιες εκφράσεις, ήταν και άρθρο που υπέγραφαν πρόσφατα, μέλη ενός άλλου κομματιού της πλειοψηφίας, η περίφημη Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας (ΚΟΕ) του Ρούντι Ρινάλντι. Υπενθυμίζεται πως παλαιότερα ο Συνασπισμός είχε ταχθεί υπέρ της λύσης του Κυπριακού στην κατεύθυνση του σχεδίου Ανάν.