Πακέτο μέτρων περίπου 150 εκατ. ευρώ για να σωθούν η βαριά βιομηχανία και η μεταποίηση, να μειωθεί το ενεργειακό κόστος τους και να ανακοπεί το κύμα των λουκέτων, ανακοίνωσαν χθες ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης και ο υφυπουργός Μάκης Παπαγεωργίου.

Επειτα από καθυστέρηση αρκετών μηνών, η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε μεταξύ των άλλων εκπτώσεις ρεύματος στις βιομηχανίες με αντάλλαγμα να μη λειτουργούν τις ώρες αιχμής (συμβάσεις διακοψιμότητας) –παρέμβαση που αφορά το μεγαλύτερο κομμάτι του «πακέτου διάσωσης», αλλά τελεί ακόμη υπό την έγκριση της τρόικας –καθώς και επιστροφή μέρους των κερδών που είχε το 2013 η ΔΕΠΑ στις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Σήμερα μάλιστα αναμένεται να ανακοινωθούν και νέες πρωτοβουλίες καθώς συνεδριάζει η Διυπουργική Επιτροπή για τη Βιομηχανία.

Μειώσεις τιμών στο αέριο έρχονται και για τα νοικοκυριά. Αφενός η ΔΕΠΑ θα μετακυλίσει μέρος των περυσινών κερδών της και προς αυτά, μέσω εκπτώσεων προς τις Εταιρείες Παροχής Αερίου, αφετέρου το μεγάλο όφελος αναμένεται να προέλθει από τη διαπραγμάτευση με την Gazprom, για την οποία ο κ. Παπαγεωργίου εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τις επόμενες ημέρες θα καταλήξει σε συμφωνία.

Σε αυτή την περίπτωση, νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα απολαύσουν έκπτωση που θα ισχύσει αναδρομικά από τον Ιούνιο του 2013 (όπως και η συμφωνία με την Gazprom), ενώ ο υφυπουργός προϊδεάζει ότι η τιμή θα διαμορφώνεται στα επίπεδα του μέσου όρου της ηπειρωτικής Ευρώπης, που είναι γύρω τα 393 δολάρια τα χίλια κυβικά. Δεδομένης της σημερινής τιμής που είναι 460 δολάρια, θα προκύψει έκπτωση της τάξης του 14%-15%.

Από εδώ και πέρα μένει να φανεί αν θα γίνουν και πράξη τα μέτρα καθώς τη Δευτέρα η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ συναντάται με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας και την Τρίτη με την τρόικα.

«Ικανοποιητικά φαίνονται τα μέτρα, δεν υπάρχει ωστόσο καμία αναφορά στη μείωση των φόρων» σχολίασε ο Α. Τσαντεκίδης, γενικός διευθυντής της υαλουργίας Γιούλα, τα 2/3 του ενεργειακού κόστους της οποίας αφορούν το φυσικό αέριο.

Η διακοψιμότητα. Εκτός από τη μείωση των κερδών της ΔΕΠΑ, το μεγαλύτερο μέρος του «πακέτου διάσωσης» αφορά τις συμβάσεις διακοψιμότητας (60-90 εκατ. ευρώ), δηλαδή της περικοπής φορτίων από τη βιομηχανία με αντάλλαγμα εκπτώσεις στο ρεύμα.

Προ μηνός η Κομισιόν μπλοκάρισε το ελληνικό αίτημα με το σκεπτικό ότι σε κοινοτικό επίπεδο το μέτρο δεν σχεδιάστηκε για να ενισχύει τις βιομηχανίες, αλλά για να βοηθά την ευστάθεια του συστήματος.

Αλλο μέτρο αφορά τη διατήρηση μέχρι και το 2015 του ευνοϊκού καθεστώτος τιμολόγησης, που επιτρέπει σε μεγάλες βιομηχανίες να αγοράζουν φυσικό αέριο απευθείας από τη ΔΕΠΑ και όχι από την ΕΠΑ, που συνεπάγεται επιβάρυνση 10%.

Τέλος, η αντιστάθμιση του κόστους που επιβαρύνει τις βιομηχανίες από το σύστημα εμπορίας ρύπων (διοξείδιο του άνθρακος) καθώς και η μείωση του τέλους ΑΠΕ για τις επιχειρήσεις μεταποίησης που εξισώνεται με αυτό της βαριάς βιομηχανίας.
Εκπτώσεις από 25% έως 30%

Τα μέτρα, με βάση υπολογισμούς στελεχών της βιομηχανίας, θα φέρουν εκπτώσεις 25% με 30% στο κόστος ηλεκτρισμού που πληρώνουν σήμερα οι χαλυβουργίες. Αναλυτικά, τα 60 ευρώ η μεγαβατώρα που πληρώνει σήμερα για να δουλεύει νύχτα μια χαλυβουργία αναμένεται να μειωθούν κατά 12 ευρώ από το μέτρο της διακοψιμότητας και κατά 5 ευρώ από εκείνο της αντιστάθμισης. Αντίστοιχα, έκπτωση 13%-15% εκτιμάται ότι φέρνουν τα μέτρα στο κόστος ηλεκτρισμού για τις βιομηχανίες μεταποίησης όπως κλωστοϋφαντουργίες και υαλουργίες (που ανήκουν στη Μέση Τάση).