Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αποτελεί η συμπλήρωση της δήλωσης στοιχείων ακινήτων, με τα ενδεχόμενα λάθη να στοιχίζουν έξτρα φόρους και το τοπίο να παραμένει θολό όσον αφορά τους υπόχρεους σε νέα υποβολή.

Ο γενικός κανόνας που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με τον οποίο νέο Ε9 έπρεπε να υποβληθεί σε περίπτωση που υπήρχαν μεταβολές στην περιουσιακή κατάσταση του φορολογουμένου, φαίνεται να περιπλέκεται από τις νέες απαιτήσεις καταγραφής στοιχείων.

Για παράδειγμα, φέτος πρώτη φορά θα πρέπει να δηλωθούν υποχρεωτικά τα αγροτεμάχια όπως και οι κοινόχρηστες θέσεις στάθμευσης, οι κοινόχρηστες πισίνες, ή τα «διαμερίσματα θυρωρών» σε πολυκατοικίες στα οποία είναι συνιδιοκτήτες περισσότεροι του ενός φορολογούμενοι.

Η εγκύκλιος που υπέγραψε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης περιγράφει αναλυτικά τι δηλώνεται στο Ε9 για το 2014 και μεταξύ των άλλων ορίζει:

n Διαγραφή ακινήτων. Τα στοιχεία του συμβολαίου απόκτησης ή μεταβίβασης αναγράφονται υποχρεωτικά όχι μόνο στην περίπτωση προσθήκης ακινήτου αλλά και στην περίπτωση διαγραφής ακινήτου από την περιουσιακή κατάσταση του φορολογουμένου.

n Αγροτεμάχια. Δηλώνονται σε ξεχωριστές γραμμές ανάλογα με το αν είναι ελιές, υπόλοιπες δενδρώδεις καλλιέργειες, βοσκότοποι, μεταλλεία – λατομεία, υπαίθριες εκθέσεις ή χώροι στάθμευσης. Ξεχωριστή γραμμή υπάρχει για αποθήκες και γεωργικά κτίσματα, στα οποία προβλέπεται απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

n Αυθαίρετα. Οπως επισημαίνουν έμπειροι φοροτεχνικοί, το γεγονός ότι δεν υπάρχει ξεχωριστή γραμμή για την καταγραφή βοηθητικών χώρων που νομιμοποιήθηκαν με τους τελευταίους νόμους για τα αυθαίρετα, μπορεί να οδηγήσει σε διπλάσιο ΕΝΦΙΑ για τους συγκεκριμένους χώρους καθώς έχει οριστεί ότι η φορολογητέα αξία τους υπολογίζεται μειωμένη κατά 50%. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη από το υπουργείο Οικονομικών για τη σωστή αναγραφή τους στο Ε9.

n Κοινόχρηστοι χώροι. Στεγασμένες κοινόχρηστες θέσεις στάθμευσης και κοινόχρηστες κολυμβητικές δεξαμενές και αποθήκες δηλώνονται από τον κάθε συνιδιοκτήτη σύμφωνα με το ποσοστό του.

n Θυρωροί. Διαμερίσματα τα οποία χρησιμοποιούσαν ή χρησιμοποιούν ως κατοικία οι θυρωροί πολυκατοικιών και ανήκουν από κοινού σε όλους τους συνιδιοκτήτες, δηλώνονται από τον καθένα από αυτούς σύμφωνα με το συνολικό ποσοστό συνιδιοκτησίας αυτού επί του οικοπέδου.
Ερχεται ο «παιδικός» κλειδάριθμος

Κωδικούς πρόσβασης στο taxisnet θα πρέπει να αποκτήσουν και ανήλικοι αν έχουν στην κατοχή τους περιουσιακά στοιχεία προκειμένου οι γονείς να δηλώσουν ξεχωριστά τα περιουσιακά στοιχεία των παιδιών τους. Στην εγκύκλιο ορίζεται ότι «η δήλωση στοιχείων ακινήτων ανήλικου τέκνου υποβάλλεται στο όνομα του ανήλικου τέκνου από τους υπόχρεους γονείς με τους προσωπικούς κωδικούς του τέκνου». Αυτό σημαίνει ότι και οι ανήλικοι θα πρέπει να αποκτήσουν κλειδάριθμο και κωδικούς πρόσβασης στο taxisnet. Μέχρι πέρυσι η δήλωση στοιχείων ακινήτων ανήλικου προστατευόμενου τέκνου έπρεπε να υποβληθεί από τον υπόχρεο γονέα με τη χρήση του ονόματος χρήστη και κωδικού πρόσβασης του ιδίου, στο όνομα του τέκνου.