Ηταν από τις πρώτες φορές που η Μέρκελ τόλμησε να κολακεύσει δημοσίως τον Ολάντ. «Αγαπητέ Φρανσουά», του είπε χαμογελαστή κατά τη συνάντηση κορυφής που είχαν στο Παρίσι, «πρέπει να κανονίσουμε να πάμε κανένα ταξίδι μαζί». Ο Ολάντ κατακοκκίνισε και δεν ήξερε πού να κρυφτεί, σημάδι ότι το ζευγάρι διανύει μια από τις πιο καλές του περιόδους, όπως αποκάλυψε η γαλλική εφημερίδα «Λιμπερασιόν». Ισως αυτό το νέο καλό κλίμα να διευκολύνθηκε από τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας, όπου συμμετέχουν πλέον και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Σε κάθε όμως περίπτωση, ήταν φανερό ότι οι δύο ηγέτες θέλησαν να δώσουν την εικόνα ενός ζευγαριού πιο ενωμένου από ποτέ στο παρελθόν.

Στη γαλλική πρωτεύουσα, εξάλλου, πραγματοποιήθηκε χθες, υπό την εποπτεία της Ανγκελα Μέρκελ και του Φρανσουά Ολάντ, το πρώτο από τα κοινά «υπουργικά συμβούλια» της Γαλλίας και της Γερμανίας, μετά τη δημιουργία της νέας κυβέρνησης συνασπισμού στο Βερολίνο.

Τα στελέχη της τελευταίας και ειδικά τα νεότερα μέλη της που ανήκουν στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είχαν την ευκαιρία να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι με τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του γάλλου προέδρου και να ανταλλάξουν απόψεις για θέματα που άπτονται της οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής –με την προσδοκία ότι τέτοιου είδους κοινά «υπουργικά συμβούλια» θα πραγματοποιηθούν και στο μέλλον. Μετά τις συνομιλίες, οι δύο ηγέτες παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου στην οποία αναφέρθηκαν εκτεταμένα στα θέματα της πρώτης αυτής συνάντησης των πολυπληθών κυβερνητικών επιτελείων.

Στη συνάντηση κυριάρχησαν, όπως ήταν αναμενόμενο, οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία. Αντικείμενο συνομιλιών αποτέλεσαν ακόμη η οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη, η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων μετά τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις από τις ΗΠΑ, η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, η ασφάλεια στην Αφρική –ιδιαίτερα η ανάπτυξη στρατευμάτων στο Μάλι –και η επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές σε όλα τα παράγωγα προϊόντα.

ΦΟΡΟΣ «ΡΟΜΠΕΝ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ». Η Μέρκελ ανέφερε ότι Γερμανία και Γαλλία συνεχίζουν τις προσπάθειες για να επιβληθεί ένας τέτοιος φόρος στην Ευρώπη, προσθέτοντας ότι καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες και από τις δύο πλευρές ώστε να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, πιθανότατα ακόμη και πριν από τη διενέργεια των ευρωεκλογών. Η προσπάθεια για την επιβολή του φόρου αυτού που είναι γνωστός και ως φόρος «Ρομπέν των Δασών» δεν είναι καινούργια. Μέρος της προσπάθειας αυτής αποτελεί η φορολόγηση των παραγώγων που θεωρούνται ως συναλλαγές υψηλού ρίσκου. «Εχουμε την ίδια προσέγγιση (με τη Γερμανία) όσον αφορά τα παράγωγα» είπε από τη δική του πλευρά ο πρόεδρος της Γαλλίας, όταν πήρε το λόγο.

αποθήκευση δεδομένων Οσον αφορά το άλλο σημαντικό ζήτημα που μονοπώλησε την πρόσφατη επικαιρότητα επηρεάζοντας τις διατλαντικές σχέσεις Μέρκελ και Ολάντ συμφώνησαν να εργασθούν από κοινού για να δημιουργηθούν βάσεις αποθήκευσης δεδομένων και άλλων υποδομών επικοινωνιών στην Ευρώπη. Γαλλικό κείμενο με τα βασικά σημεία της συμφωνίας πάντως δεν ανέφερε τη δημιουργία «ευρωπαϊκού δικτύου επικοινωνιών» που είχε προτείνει η Μέρκελ μετά τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις από την NSA.

Ο Ολάντ και η Μέρκελ υποσχέθηκαν ακόμη να ολοκληρώσουν το ταχύτερο δυνατόν την τραπεζική ένωση στην ευρωζώνη. Επίσης επιβεβαίωσαν, όπως αναμενόταν, την αποστολή γαλλογερμανικής ταξιαρχίας 250 ανδρών στο Μάλι. Οσον αφορά την ενέργεια, οι δύο ηγέτες στήριξαν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να υιοθετηθούν δεσμευτικοί στόχοι που αφορούν τη μείωση κατά 40% έως το 2030 των εκπομπών που είναι υπεύθυνες για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η Ανγκελα Μέρκελ είχε ακόμη την ευκαιρία να συναντήσει στο Παρίσι και τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Ανχελ Γκουρία με τον οποίο είχε ευρύτερες συνομιλίες για θέματα οικονομικής πολιτικής.

Η εφεδρεία της Ρουαγιάλ

Ο ολαντ ετοιμάζεται να διώξει από την κυβέρνηση τον πρωθυπουργό Ζαν Μαρκ Ερό για να δώσει νέα πνοή στο υπουργικό συμβούλιο, καθώς βλέπει τη δημοτικότητά του να πέφτει. Πιστεύεται μάλιστα ότι ετοιμάζει ανασχηματισμό, όπου μπορεί να τοποθετηθεί – και σε υψηλόβαθμο πόστο – η πρώην σύντροφός του και μητέρα των τεσσάρων παιδιών του Σεγκολέν Ρουαγιάλ.