Αιγυπτιακό δικαστήριο ανέβαλε για τις 5 Μαρτίου τη δίκη 20 δημοσιογράφων, μεταξύ των οποίων εννέα από το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα και δύο ανταποκριτές του CNN και του BBC, που κατηγορούνται για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και υποστήριξη των ισλαμιστών.

Η αναβολή έχει στόχο να δώσει στους συνηγόρους υπεράσπισης χρόνο για να εξετάσουν τα έγγραφα της υπόθεσης, σύμφωνα με το δικαστήριο.

Η δίκη ξεκίνησε ενώπιον του δικαστηρίου του Καΐρου, την ώρα που πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις κατηγορούν τις αρχές ότι προσπαθούν να φιμώσουν τα μέσα ενημέρωσης.

Οκτώ από τους δημοσιογράφους, μεταξύ αυτών ο Αυστραλός Πίτερ Γκριστ, κρατούνται και οι υπόλοιποι, ανάμεσά τους δύο

Βρετανοί και ένας Ολλανδός, καταζητούνται από τις αιγυπτιακές αρχές. Οι οκτώ που ήταν σήμερα Πέμπτη παρόντες στη δίκη δήλωσαν αθώοι.

Οι δημοσιογράφοι κατηγορούνται ότι έβλαψαν τα εθνικά συμφέροντα της Αιγύπτου διασπείροντας ψευδείς ειδήσεις και βοηθώντας μια τρομοκρατική οργάνωση, μια αναφορά στη Μουσουλμανική Αδελφότητα που έχει τεθεί εκτός νόμου από τις αρχές που διορίστηκαν από τον στρατό μετά την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Ο Αυστραλός Πίτερ Γκριστ, ο Αιγυπτιοκαναδός Μοχάμεντ Άντελ Φάχμι και ο Αιγύπτιος Μπάχερ Μοχάμεντ συνελήφθησαν στις 29 Δεκεμβρίου στο γραφείο που είχαν στήσει σε ένα ξενοδοχείο του Καΐρου.

Ο Φάχμι, που εργάζεται για το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, είναι ένας διακεκριμένος δημοσιογράφος στο Κάιρο χωρίς γνωστούς δεσμούς με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Ο Γκριστ, που εργάζεται για το βρετανικό δίκτυο BBC, έχει τιμηθεί με το βραβείο Peabody το 2011 για ένα ντοκιμαντέρ του για τη Σομαλία.

Το Αλ Τζαζίρα, που έχει την έδρα του στο Κατάρ, έχει απορρίψει τις κατηγορίες χαρακτηρίζοντάς τις «παράλογες και αβάσιμες».