«Η Ελλάδα, η οποία διανύει προεκλογική περίοδο είναι έτοιμη, όχι απλά να αλλάξει σελίδα, αλλά να αλλάξει βιβλίο και να επηρεάσει τους συσχετισμούς και στην Ευρώπη» δήλωσε την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση για να δεσμεύσει τη χώρα με ένα νέο μνημόνιο» κάτι για το οποίο, όπως είπε, «πρέπει να αποφασίσει ο λαός».

Μιλώντας σε εκδήλωση που οργανώνει η Ευρωομάδα της Αριστεράς στην Αθήνα με τη συνδρομή του ΣΥΡΙΖΑ και θέμα «Οικονομική κρίση και προκλήσεις δημοκρατίας», ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία για νίκη του κόμματός του στις ευρωεκλογές και ανέφερε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Ελλάδα έχει αλλάξει και έχει υποστεί τα δεινά μίας πρωτοφανούς βάρβαρης πολιτικής.

Ο Αλ. Τσίπρας περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση της Ελλάδας κάνοντας χαρακτηριστικά λόγο, απευθυνόμενος στο ακροατήριό του, για «μια χώρα που αργοπεθαίνει».

«Τα μνημόνια της λιτότητας έχουν αποτύχει παταγωδώς και σε όλους τους δείκτες.Διέλυσαν τη παραγωγική βάση της χώρας.Έφθασαν την ανεργία σε πρωτοφανή ποσοστά.Δημιούργησαν συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης.Βρίσκεστε σε μια χώρα που αργοπεθαίνει, γιατί η ηγεσία της ευρώπης την επέλεξε ως το πειραματόζωο της κρίσης.Και της επέβαλε ένα φάρμακο που έφερε πολύ χειρότερο αποτέλεσμα από ότι η ίδια η ασθένεια είχε δημιουργήσει» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι «η απερχόμενη κυβέρνηση δίνει τις τελευταίες απέλπιδες μάχες οπισθοφυλακής για να κρατηθεί στην εξουσία».

Ο ίδιος έστειλε για μία ακόμη φορά μήνυμα προς την ΕΕ, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να γνωρίζουν πως σε ό,τι μας αφορά προεκλογικά τετελεσμένα δεν θα τα αποδεχθούμε» δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου να υπογράψει και να συμφωνήσει προεκλογικά σε συνέχιση της σημερινής πολιτικής.

Επαναφέροντας τη θέση του για ευρωπαϊκή διάσκεψη σχετικά με το χρέος, είπε ότι είναι η μόνη βιώσιμη λύση που μπορεί να δώσει προοπτική και να αναδείξει την αξία της αλληλεγγύης στην ΕΕ.

Υπό το πρίσμα αυτό, σημείωσε, ο Μάιος μπορεί και πρέπει να είναι ο Μάιος των λαών της Ευρώπης και γι’ αυτούς τους λόγους είναι κρισιμη η ψήφος των ευρωεκλογών.

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα που αναφέρονταν σε σενάρια του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για διαγραφή μέρους του χρέους της Ελλάδας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχουν ιδιαίτερη αξία γιατί επίσημα, μέχρι τώρα, η γερμανική κυβέρνηση απέκλειε κάθε πιθανότητα για διαγραφή χρέους.

Το θέμα αυτό, πρόσθεσε, έχει σημασία και για το εσωτερικό της Ελλάδας γιατί κάποιος πρέπει να διεκδικήσει αυτήν τη λύση και η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο δεν διεκδικεί αλλά δεν έχει και καμία πρόταση για το ελληνικό πρόβλημα.

Τέλος, αναφερόμενος στις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία, τόνισε ότι οι εξελίξεις απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και η τυφλή βία δεν αποτελεί λύση.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, ο οποίος πήρε το λόγο στη συνέχεια, αναφέρθηκε κυρίως στα προβλήματα δημοκρατικής λειτουργίας της ΕΕ την εποχή των μνημονίων. Ο κ. Χουντής τόνισε ότι οι λύσεις που θα δοθούν για την αντιμετώπιση της κρίσης ή θα είναι δημοκρατικές ή δεν θα είναι λύσεις.

Η πρόεδρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς και συντονίστρια της συζήτησης, Γκάμπι Τσίμμερ, σε παρεμβάσεις της, συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα για λύση του ελληνικού προβλήματος σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις των πολιτικών λιτότητας που έχουν εφαρμοστεί στην Ελλάδα.

Επίσης, σημείωσε την ανάγκη μεγαλύτερου ελέγχου στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και εξέφρασε τη διαφωνία της με δηλώσεις του Μάρτιν Σουλτς για διακυβερνητική διάσκεψη, τονίζοντας ότι οι κυβερνήσεις και οι ίδιες οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν ένα δικό τους πλαίσιο που δεν θα λύσει τα προβλήματα.

Η κ. Τσίμμερ τάχθηκε υπέρ του μεγαλύτερου ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλων δυνάμεων.