«Χρειάζεται μια δημιουργική στάση της ΠΓΔΜ σε σχέση με το όνομα» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι στα Σκόπια.

Οι δύο αξιωματούχοι εξέφρασαν τη βούλησή τους για την εντατικοποίηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το ζήτημα της ονομασίας και για την ενδυνάμωση της διμερούς συνεργασίας.

Ο κ Βενιζέλος, σε δηλώσεις του μετά το πέρας των συναντήσεων του στα Σκόπια, σημείωσε:

«Οι επαφές μου εδώ στα Σκόπια με όλη την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία και εν τέλει με τον Πρωθυπουργό κ. Γκρούεφσκι έγιναν σε διπλή βάση. Ως Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ε.Ε. αυτό το εξάμηνο είχα την υποχρέωση να εκφραστώ μέσα στο πλαίσιο των συμπερασμάτων που έλαβε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Δεκέμβριο για την ευρωπαϊκή προοπτική της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Κατέστησα λοιπόν σαφές στους συνομιλητές μου ότι έχουν την υποχρέωση να αποδεχθούν το πλαίσιο αυτό, την κοινή θέση του Συμβουλίου που στρέφει την προσοχή τους στις σχέσεις καλής γειτονίας.

» Οι σχέσεις καλής γειτονίας δεν συνδέονται μόνο με το ανοιχτό ζήτημα του ονόματος, συνδέονται επίσης με τις διμερείς τους σχέσεις με άλλες χώρες όπως είναι η Βουλγαρία. Οι σχέσεις καλής γειτονίας παραπέμπουν στο διεθνές δίκαιο, παραπέμπουν στη διεθνή νομιμότητα, παραπέμπουν στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με το όνομα».

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία να εφαρμοστεί η Συμφωνία της Οχρίδας για τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο μεγάλες εθνικές κοινότητες της ΠΓΔΜ, ιδίως για το καθεστώς της αλβανικής κοινότητας, όπως και να εφαρμοστεί η συμφωνία που έχει επιτευχθεί την 1η Μαρτίου 2013 μεταξύ των κομμάτων της ΠΓΔΜ, διότι, όπως τόνισε, το πρόβλημα της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι πάρα πολύ σημαντικό, είναι πάντα ανοιχτό, πάντα σημαντικό.

Η απάντηση του κ.Γκρούεφσκι, ανέφερε ο κ.Βενιζέλος, ήταν πως αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε εντατικά την υφιστάμενη διαδικασία υπό τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ο κ. Γκρούεφσκι του επανέλαβε ότι η χώρα του δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις και δεν εκφράζει κανενός είδους αλυτρωτισμό.

«Αυτό είναι σημαντικό αλλά πρέπει να μετατραπεί σε μια δημιουργική στάση σε σχέση με το όνομα», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

Οσον αφορά στη διμερή συνεργασία, ο κ.Βενιζέλος ανέφερε ότι με την ηγεσία της ΠΓΔΜ συζήτησε για τις δυνατότητες που υπάρχουν, ιδίως στον ενεργειακό τομέα και στον τομέα των επενδύσεων και των εμπορικών συναλλαγών. Σημείωσε ότι υπάρχει το περιθώριο να γίνουν πολλά βήματα προς την κατεύθυνση της διασυνοριακής συνεργασίας, αξιοποιώντας κοινοτικούς μηχανισμούς χρηματοδότησης.

«Οι δύο οικονομίες είναι αλληλένδετες σε πολύ μεγάλο βαθμό. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η εσωτερική σταθερότητα και η δυτική προοπτική αυτής της χώρας γιατί αυτό επηρεάζει την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

Ακόμη, ο κ.Βενιζέλος γνωστοποίησε ότι η ελληνική Προεδρία θα διοργανώσει, στα τέλη Απριλίου, στη Θεσσαλονίκη, διάσκεψη μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Ε.Ε. με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, αφιερωμένη στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής της περιοχής.

Σε ανακοίνωση από το γραφείο του κ.Γκρούεφσκι σχετικά με τη συνάντηση με τον κ.Βενιζέλο αναφέρεται ότι σε αυτήν έγινε ανταλλαγή απόψεων για διάφορα τρέχοντα θέματα, όπως και για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ε.Ε.

Ο κ. Γκρούεφσκι τόνισε ότι είναι απαραίτητο να δοθεί προσοχή τόσο στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ , όσο και στις συνομιλίες σε διμερή πολιτικό επίπεδο, ώστε να αμβλυνθούν οι διαφορές.

Τέλος ο κ. Γκρούεφσκι, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να συνεχίσει να εργάζεται για την ενδυνάμωση των σχέσεων καλής γειτονίας με την Ελλάδα, εκφράζοντας παράλληλα το ενδιαφέρον της ΠΓΔΜ για την εντατικοποίηση της οικονομικής συνεργασίας και της διεύρυνσης του πλαισίου της διμερούς συνεργασίας.

Ο κ. Βενιζέλος, πέραν του κ.Γκρούεφσκι, είχε σήμερα συναντήσεις στα Σκόπια με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόρκι Ιβάνοφ, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης αρμόδιο για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φάτμιρ Μπεσίμι (προέρχεται από το αλβανικό κόμμα DUI), τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Πόποσκι, τον αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ενωση» (SDSM), Ζόραν Ζάεφ και τον αρχηγό του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι.

Ο κ.Βενιζέλος επέστρεψε οδικώς από τα Σκόπια στην Πρίστινα από όπου θα αναχωρήσει αεροπορικώς για τα Τίρανα, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του σε πρωτεύουσες των Δυτικών Βαλκανίων.