Αυξάνονται συνεχώς τα θανατηφόρα κρούσματα από τον ιό της γρίπης. Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής, 53 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και σύμφωνα με τους ειδικούς, οι περισσότεροι έπασχαν από υποκείμενο νόσημα και δεν είχαν εμβολιαστεί.

Μπροστά στην κατάσταση αυτή, τοΚέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έκανε γνωστό την Παρασκευή ότι θα ξεκινήσει η δωρεάν χορήγηση αντιϊκών φαρμάκων από τα φαρμακεία νοσοκομείων.

Η φετινή επιδημία, όπως αναφέρουν οι ειδικοί επιστήμονες, συνοδεύεται από σημαντικό αριθμό σοβαρών περιστατικών που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας,(ΜΕΘ), και θανάτων σχετιζόμενων με τη γρίπη, ιδιαίτερα σε άτομα υψηλού κινδύνου και με συνοδά χρόνια νοσήματα.

Για τα άτομα αυτά, επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, η έγκαιρη έναρξη αντιϊκής θεραπείας με αντιγριπικά φάρμακα μειώνει τις επιπλοκές από τη γρίπη.

«Η άμεση πρόσβαση ασθενών στα αντιϊκά φάρμακα από τα φαρμακεία των νοσοκομείων της χώρας, θεωρήθηκε ουσιαστικής σημασίας και ως ένα σημαντικότατο όπλο δημόσιας υγείας», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Στο μεταξύ, έξι νέες εισαγωγές πραγματοποιήθηκαν από το πρωί μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής σε ΜΕΘ, με τον αριθμό των νοσηλευομένων που έχουν εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη να φτάνει τους 59.

Συνολικά 174 άτομα έχει χρειαστεί να νοσηλευθούν σε ΜΕΘ.