Τη δέσμευση της κυβέρνησης έναντι της τρόικας για 11.000 απομακρύνσεις στο Δημόσιο εντός του 2014 επανέλαβε ο αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι ο στόχος των 4.000 του 2013 έχει σχεδόν κλείσει.

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο Mega, o υπουργός είπε ότι στο στόχο αυτόν θα προσμετρηθούν όσοι διαπιστωθεί ότι είχαν πλαστά πτυχία, οι περίπου 1.650 που πέτυχαν προσωρινές αποφάσεις από δικαστήρια, αλλά και οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι επιλέγουν το ιατρείο τους από τον νέο Πρωτοβάθμιο Φορέα Υγείας.

Σχετικά με τους 1.650 που πέτυχαν προσωρινές αποφάσεις, διευκρίνισε ότι ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί και ότι η ελληνική πλευρά έχει επιχειρήματα να πείσει την τρόικα να συμπεριληφθούν στον συνολικό αριθμό αποχωρήσεων.

Για τους σχολικούς φύλακες, απέρριψε τα περί προσπάθειας διάσπασης, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή υπήρξε λύση για τους 526 που θα εργαστούν ως βοηθοί θαλάμων σε νοσοκομεία. «Σε αυτή τη φάση αυτό μπορούσαμε να κάνουμε και το κάναμε με κοινωνικά κριτήρια» σημείωσε.

Για τους υπόλοιπους 1.500 δεσμεύθηκε να δώσει απάντηση εντός των επόμενων 10 ημερών για το αν μπορούν να μεταφερθούν σε άλλον φορέα.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνισε ότι θα αλλάξει ο τρόπος αξιολόγησης στο Δημόσιο. Προανήγγειλε επίσης νέο σύστημα για την επιλογή νέων γενικών διευθυντών και τμηματαρχών με εξετάσεις μέσω ΑΣΕΠ.

Αναφερόμενος στο θέμα των αυτοδιοικητικών εκλογών επανέλαβε την πρότασή του οι υποψήφιοι πρέπει να παραιτηθούν από τις βουλευτικές τους έδρες, ενώ σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις για τις ΜΚΟ, είπε ότι ο πολιτικός προϊστάμενος έχει πάντοτε την ευθύνη για το όσα συμβαίνουν στο υπουργείο του.