Το Κυπριακό και οι προοπτικές που διαμορφώνονται για την επίλυσή του, μετά την πρόσφατη συμφωνία στη Λευκωσία μεταξύ Αναστασιάδη - Ερογλου, ήταν ένα από τα βασικά θέματα που συζήτησε το βράδυ της Τετάρτης ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με τον τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, σε τηλεφωνική επικοινωνία.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, «ο πρόεδρος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τον εποικοδομητικό ρόλο του στην Κύπρο, για επανάληψη των διαπραγματεύσεων για διευθέτηση».

Όπως αναφέρεται στη γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, «ο πρόεδρος Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά σήμερα (χθες) με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ερντογάν για μια σειρά διμερών και περιφερειακών θεμάτων. Ο πρόεδρος επιβεβαίωσε την αξία που αποδίδει σε μία ισχυρή και αμοιβαίου σεβασμού διμερή σχέση με την Τουρκία και εξέφρασε την άποψη ότι η Τουρκία μπορεί να επιδείξει ηγετικό ρόλο στον κόσμο μέσω θετικής εμπλοκής».
Στη συνέχεια, τονίζεται ότι «ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός συμφώνησαν στη σημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης παρουσίας τρομοκρατών στη Συρία και στο κοινό συμφέρον για τη συνέχιση των προσπαθειών για προώθηση μίας πολιτικής λύσης στη συριακή σύγκρουση».

Όπως επισημαίνεται, ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας «συζήτησαν τη σημασία να ενθαρρυνθεί η Βαγδάτη και το Ερμπίλ να βρουν κοινό έδαφος σε θέματα ενέργειας και να υποστηρίξουν τη συμφωνία που θα επιτύχουν».

Ακολούθως, υπογραμμίζεται ότι «ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός συζήτησαν για τη σημασία να ολοκληρωθεί ταχέως η συμφωνία εξομάλυνσης (των σχέσεων) με το Ισραήλ».

Τέλος, αναφορά γίνεται και στην οικονομία, με την επισήμανση ότι οι δυο ηγέτες «συζήτησαν την ανάγκη για σθεναρή, βιώσιμη και ισοζυγισμένη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και ο πρόεδρος σημείωσε τη σημασία των χρηστών πολιτικών που είναι ριζωμένες στον κανόνα του δικαίου για τον καθησυχασμό των χρηματοπιστωτικών αγορών, την υπόθαλψη ενός προβλεπτού επενδυτικού περιβάλλοντος, την ενδυνάμωση διμερών σχέσεων και το όφελος για το μέλλον της Τουρκίας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από