Με το απαραίτητο Ειδικό Σήμα Αγροτουρισμού το οποίο θα χορηγείται από το υπουργείο Τουρισμού θα λειτουργούν στο εξής όλα τα καταλύματα που βρίσκονται σε αγροτουριστικές περιοχές.

Αυτό προβλέπει μεταξύ των άλλων το νομοσχέδιο που προωθεί η υπουργός Ολγα Κεφαλογιάννη με τον τίτλο Αναδιοργάνωση του υπουργείου Τουρισμού, Ρυθμίσεις Ειδικών Τουριστικών Υποδομών, Εκπαίδευση και Κατάρτιση στον Τουρισμό, Αγροτουρισμός και Λοιπές Διατάξεις, το οποίο δόθηκε χθες για δημόσια διαβούλευση έως τις 28 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για τη δεύτερη νομοθετική πρωτοβουλία στον τομέα του τουρισμού, η οποία έρχεται να καλύψει κενά που εμπόδιζαν την ανάπτυξη του κλάδου τα τελευταία χρόνια. 

Βασικοί άξονες του σχεδίου νόμου είναι:

n

Η αναδιοργάνωση και ενίσχυση του επιτελικού ρόλου του υπουργείου Τουρισμού.

n

Ο εκσυγχρονισμός του ΕΟΤ και η μετατροπή του σε σύγχρονο οργανισμό προώθησης και προβολής του ελληνικού τουρισμού.

n

Η ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού.

n

Η ενίσχυση της εκπαίδευσης και κατάρτισης στον τουριστικό τομέα.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει τη μεταφορά σχεδόν όλων των αρμοδιοτήτων του ΕΟΤ στο υπουργείο Τουρισμού. Στον ΕΟΤ μένουν μόνο η διαφήμιση και προβολή της χώρας στο εξωτερικό καθώς και τα γραφεία εξωτερικού.

Μεταξύ των άλλων, μεταφέρονται στο υπουργείο Τουρισμού όλες οι αρμοδιότητες που αφορούν την αδειοδότηση και τον έλεγχο των πάσης φύσεως τουριστικών επιχειρήσεων, την επιβολή προστίμων και διοικητικών κυρώσεων σε επιχειρήσεις του τουρισμού, τη διενέργεια ελέγχων για το φαινόμενο της άγρας πελατών και η τεχνική υπηρεσία του ΕΟΤ.

Επίσης μεταφέρονται στο υπουργείο οι αρμοδιότητες του ΕΟΤ που αφορούν την κατάταξη των πάσης φύσεων τουριστικών καταλυμάτων σε κατηγορίες αστέρων ή κλειδιών. Με το ίδιο σχέδιο νόμου ρυθμίζονται θέματα που αφορούν την αποδοτικότερη λειτουργία των ειδικών τουριστικών υποδομών όπως οι τουριστικοί λιμένες, τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα και τα χιονοδρομικά κέντρα.

Επίσης, προωθούνται η ανάπτυξη του αγροτουρισμού για τη στήριξη των τοπικών οικονομιών της περιφέρειας, αλλά και η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και του τρόπου ζωής της ελληνικής υπαίθρου.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού (ΠΥΤ), τον ορισμό του θαλάσσιου καταφυγίου, την επέκταση της χερσαίας ζώνης σε τουριστικές περιοχές, τη δυνατότητα εξυπηρέτησης υδροπλάνων σε ανεξάρτητες όμορες θαλάσσιες ζώνες τουριστικών λιμένων και τη δυνατότητα μεικτής χρήσης υφιστάμενων λιμενικών ζωνών.

Παράλληλα, ενισχύεται ο ποιοτικός τουρισμός μέσα από τη βελτίωση των υπηρεσιών, τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και την προστασία του περιβάλλοντος, ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν την αποδοτικότερη διαχείριση της γης, η οποία αξιοποιείται για την τουριστική ανάπτυξη.

Σε ειδικό κεφάλαιο εισάγονται τροποποιήσεις στο πλαίσιο λειτουργίας των σχολών τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ενώ αναβαθμίζεται το επίπεδο εκπαίδευσης των ξεναγών με τη δημιουργία ειδικού τμήματος στη Ρόδο.