Σε διαθεσιμότητα ενός μήνα θα τεθούν όσοι δημοτικοί υπάλληλοι επιλέξουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα εθελοντικής διαδημοτικής κινητικότητας, που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών. Βάσει αυτού η κυβέρνηση φιλοδοξεί να καλύψει μέρος του μνημονιακού στόχου για άλλες 12.500 διαθεσιμότητες, υπολογίζοντας στην ανταπόκριση περίπου 3.500 εργαζομένων στους δήμους.

Τις λεπτομέρειες του προγράμματος περιγράφει εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών, όπου ορίζεται επίσης πως για διάστημα τριών μηνών από την έναρξη εφαρμογής του παγώνουν όλες οι άλλες διαδικασίες μετατάξεων. «Στην πράξη οδηγούν όσους δημοτικούς υπαλλήλους επιθυμούν να μετακινηθούν σε άλλο φορέα, να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα» σημειώνουν στελέχη της Αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα, διευκρινίζεται πως η διαδικασία των εθελοντικών μετατάξεων δεν θα επηρεαστεί από τις απαγορεύσεις υπηρεσιακών μεταβολών που προβλέπονται λόγω δημοτικών εκλογών –δεν εμπίπτουν σε αυτές, αναφέρει η εγκύκλιος –ενώ δίνεται η δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για μετακίνηση ακόμη και υπάλληλοι οι οποίοι δεσμεύονται από διατάξεις περί παραμονής σε κάποια υπηρεσία (π.χ. η διετής παραμονή για νεοπροσλαμβανόμενους).

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι δήμοι και οι εποπτευόμενοι φορείς τους θα πρέπει έως τις 6 Μαρτίου να υποβάλουν αιτήματα για τις ανάγκες σε κενές θέσεις καθώς και για την ύπαρξη των απαιτούμενων πιστώσεων μισθοδοσίας όσων καλύψουν τις θέσεις αυτές –αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα.