Η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας είναι σήμερα πολύ καλύτερη σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες, ενώ ο χρηματοπιστωτικός τομέας σταθεροποιείται, επισήμανε σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Εurogroup κ. Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής.

Σύμφωνα με τον ολλανδό υπουργό Οικονομικών, μπορεί το πρόγραμμα προσαρμογής της κυπριακής οικονομίας να βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, ωστόσο, όπως είπε, έχουν αναληφθεί σημαντικές προσπάθειες στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, αλλά και στην ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα. Προσέθεσε ακόμη ότι από τις αξιολογήσεις της τρόικας προκύπτει πως η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη του αναμενόμενου σε σχέση με εκείνη του 2013 (όταν αποφασίστηκε το πρόγραμμα), ενώ ο χρηματοπιστωτικός τομέας σταθεροποιείται.

Απαντώντας σε ερώτηση ευρωβουλευτή σχετικά με το ποιος είχε προτείνει την πρώτη απόφαση του Εurogroup, που απορρίφθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, δηλαδή τη φορολόγηση των μικρών καταθετών, ο κ. Ντεϊσελμπλούμ υποστήριξε ότι ο ρόλος του δεν του επιτρέπει και δεν δικαιούται να αποκαλύψει ποιος και τι είπε σε εκείνη τη συνεδρίαση.

«Έγινα μια πρόταση, δεν προχώρησε και πολύ γρήγορα λήφθηκε μια άλλη απόφαση, επίσης πολύ σκληρή για την Κύπρο και τις τράπεζές της, εγώ στηρίζω το αποτέλεσμα και δεν αποκαλύπτω ποιος και τι, δεν έχω αυτό δικαίωμα», κατέληξε.