Για το δεύτερο εξάμηνο του 2014 προσδιόρισε σήμερα, Πέμπτη, από τις Βρυξέλλες το χρόνο λήψης των αποφάσεων αναφορικά με ενδεχόμενο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, εκφράζοντας, ταυτόχρονα, την εκτίμηση ότι η χώρα μπορεί τελικά να μην χρειαστεί ένα νέο πρόγραμμα.

Ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Βουλής και αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε «μπορεί να υπάρχει ακόμη δρόμος, υπάρχουν όμως και αποτελέσματα»,ενώ απέφυγε να αναφερθεί στη μορφή και το περιεχόμενο που θα μπορούσε να έχει ενδεχόμενη νέα οικονομική συνδρομή προς την Ελλάδα.

Ανέφερε ότι ακούει «αισιόδοξες φωνές» από την πλευρά της Αθήνας πως δεν θα απαιτηθεί νέο Πρόγραμμα και δήλωσε πως αυτό θα ήταν ευκταίο. Αναγνώρισε ότι διαφαίνεται σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα, σημειώνοντας βεβαίως πως αυτό θα επικυρωθεί επισήμως από τις Βρυξέλλες στο τέλος του Απριλίου. 

Ως προς το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους υπενθύμισε πως τα κράτη- μέλη τηςευρωζώνης και το ΔΝΤ συμφώνησαν τον Δεκέμβριο του 2012 πως με βάση το υπάρχον Πρόγραμμα και ανεξαρτήτως των βραχυχρόνιων διακυμάνσεων είναι εφικτή η συρρίκνωσή του περί το 120% του ΑΕΠ το 2022.

Ο Ντεϊσελμπλούμ ανέφερε ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014 θα πρέπει να αποφασισθεί αν τα δεδομένα έχουν αλλάξει, σημειώνοντας ταυτόχρονα τη δέσμευση των εταίρων της Ελλάδας να εξετάσουν μέτρα για την περαιτέρω συρρίκνωση του ελληνικού χρέους στην περίπτωση που επικυρωθεί τον Απρίλιο η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ο πρόεδρος του Eurogroup αναφερόμενος στην άφιξη της τρόικας στην Αθήνα την ερχόμενη Κυριακή εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία το ταχύτερο δυνατό ούτως ώστε να εγκριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup τον Μάρτιο.

Σημείωσε με έμφαση το ζήτημα της προώθησης διαρθρωτικών αλλαγών που θα διευκολύνουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ενώ σημείωσε πως τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης οι αγορές δεν φαίνεται να λειτουργούν κανονικά, δεδομένου ότι πέφτουν οι μισθοί χωρίς να πέφτουν οι τιμές. Οι αγκυλώσεις αυτές εμποδίζουν την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας τόνισε ο κ. Ντεϊσελμπλούμ.

Ερωτηθείς από ευρωβουλευτές, με αφορμή την περίπτωση της Ιρλανδίας, αν είναι υπό συζήτηση το θέμα της αναδρομικής ενίσχυσης των τραπεζών και της ανακεφαλαίωσής τους χωρίς επιβάρυνση των κρατικών προϋπολογισμών ο Γ. Ντεϊσελμπλούμ απάντησε θετικά, ενώ αναφερόμενος στις ελληνικές τράπεζες σημείωσε πως η αξιολόγησή τους ολοκληρώνεται κανονικά και ότι υπάρχει ένα απόθεμα της τάξεως των 10 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων αναγκών.

Ερωτηθείς ακόμη για το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης των κρατικών υπηρεσιών ύδρευσης σημείωσε πως η γενική κατεύθυνση στην Ευρώπη είναι κατά, ενώ στην περίπτωση της Ελλάδας σημείωσε πως οι ελληνικές Αρχές συμφώνησαν να αποτελέσει η ιδιωτικοποίηση τμήμα του Προγράμματος. Ερωτηθείς, τέλος, αν επίκειται η αποχώρηση του ΔΝΤ και η διάλυση του σχήματος της τρόικας έτσι όπως λειτούργησε ως σήμερα, ο Γ. Ντεϊσελμπλούμ απάντησε πως επί του θέματος δεν υπάρχει κοινή θέση των κρατών- μελών, σημειώνοντας ωστόσο ότι η ως σήμερα δράση του ΔΝΤ υπήρξε θετική για την ευρωζώνη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από