Στις φλόγες τυλίχθηκε χθες η Πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, καθώς η βία επέστρεψε στους δρόμους της ουκρανικής πρωτεύουσας με τουλάχιστον δεκατέσσερις νεκρούς και πολλές δεκάδες τραυματίες. Επειτα από περίπου έναν μήνα κατάπαυσης του πυρός, αντικυβερνητικοί διαδηλωτές και αστυνομικές δυνάμεις βρέθηκαν χθες ξανά στην πρώτη γραμμή του μετώπου της Ουκρανίας. Ενόσω τα αιματηρά επεισόδια εξαπλώνονταν σε περίπου πέντε οικοδομικά τετράγωνα πέριξ του Κοινοβουλίου, τηλεοπτικά πλάνα μετέδιδαν εικόνες ελεύθερων σκοπευτών της αστυνομίας να πυροβολούν από τις ταράτσες παρακείμενων κτιρίων με χειροβομβίδες κρότου – λάμψης και πλαστικές σφαίρες και τους διαδηλωτές να αμύνονται με αυτοσχέδιες ασπίδες. Οι Αρχές είχαν καταστήσει σαφές από νωρίς ότι εάν οι ταραχές δεν έληγαν έως τις 6 το απόγευμα θα χρησιμοποιούσαν κάθε «νόμιμο μέσο», προκειμένου να επαναφέρουν την τάξη. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, πρώην πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο κάλεσε τις γυναίκες και τα παιδιά να απομακρυνθούν από την Πλατεία. Αργά το βράδυ, άνδρες των δυνάμεων της τάξης εισέβαλαν στο προπύργιο των διαδηλωτών, όπου έχουν κατασκηνώσει για περισσότερο από τρεις μήνες.

Τι μεσολάβησε από την Κυριακή, όταν οι διαδηλωτές τερμάτιζαν τη σχεδόν τρίμηνη κατάληψη του δημαρχείου με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των κρατούμενων διαδηλωτών; Μία ημέρα διπλωματικών και οικονομικών ελιγμών, με τη Ρωσία να δίνει νέα οικονομική ανάσα στην κυβέρνηση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς αγοράζοντας κρατικά ομόλογα αξίας 2 δισ. δολαρίων. Πίσω από τη ρωσική βοήθεια, η αντιπολίτευση είδε τη σιγουριά του Κρεμλίνου για το αποτέλεσμα δύο άκρως σημαντικών ψηφοφοριών αυτή την εβδομάδα στο Κοινοβούλιο.

Η πρώτη αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2004, το οποίο αποδυνάμωνε τις εξουσίες του προέδρου. Καθώς μέλη των αντιπολιτευόμενων κομμάτων έκαναν χθες μία πρώτη προσπάθεια, περίπου 20.000 πολίτες πραγματοποιούσαν πορεία από την Πλατεία της Ανεξαρτησίας στο Κοινοβούλιο. Οι δυνάμεις ασφαλείας επιχείρησαν να τους σταματήσουν. Οι διαδηλωτές επέμειναν. Μαύρος καπνός άρχισε να πνίγει για μία ακόμη φορά την πρωτεύουσα από τα λάστιχα που καίγονταν κοντά στα οδοφράγματα έξω από το Κοινοβούλιο. Μέσα, σε μία προσπάθεια να σταματήσουν την ψηφοφορία, βουλευτές της αντιπολίτευσης στριμώχνονταν στο βήμα.

Η δεύτερη ψηφοφορία αφορά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Βουλευτές από τον στενό κύκλο του ουκρανού προέδρου δήλωναν χθες ότι ο Γιανουκόβιτς θα διορίσει νέο πρωθυπουργό αυτήν την εβδομάδα, φουντώνοντας τις υποψίες ότι η επιλογή του φέρει ήδη την έγκριση της Μόσχας –η Ρωσία είχε παγώσει την βοήθεια μετά την παραίτηση του Μικόλα Αζάροφ, του ουκρανού πρώην πρωθυπουργού, φίλα προσκείμενου προς τη Μόσχα.

«ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ». «Η υπομονή των διαδηλωτών έχει εξαντληθεί. Θέλουν ριζικές αλλαγές στην κυβέρνηση. Το καθεστώς, από την άλλη, προσπαθεί να κρατηθεί στην εξουσία, οπότε η ένταση αναμένεται να κλιμακωθεί τις επόμενες ημέρες», τονίζει στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ο ουκρανός αναλυτής Βαντίμ Καράσιοφ. Ενα μόνο δείγμα τού τι μπορεί να επακολουθήσει αποτελεί η χθεσινή ανακοίνωση της ακροδεξιάς μιλιταριστικής οργάνωσης Δεξιός Τομέας. Βάσει «επιβεβαιωμένων» πληροφοριών ότι οι Αρχές θα επιχειρούσαν να καθαρίσουν την Πλατεία Ανεξαρτησίας, μέλη της οργάνωσης καλούσαν όσους οπλοφορούσαν να συγκεντρωθούν στις κατασκηνώσεις.

ΗΠΑ: «Καθήστε στο τραπέζι με την αντιπολίτευση»

Με εντεινόμενο προβληματισμό παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Τη βαθιά ανησυχία της για την κλιμακούμενη βία εξέφρασε για μία ακόμη φορά η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον. Τη «φρίκη» του για τη βία στο Κίεβο διατύπωσε επίσης σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος, καλώντας παράλληλα τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς να καθήσει ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης. Νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας είχε ανακοινώσει ότι κάλεσε τον αναπληρωτή πρεσβευτή της Ουκρανίας προκειμένου να εκφράσει την ανησυχία του και να απευθύνει έκκληση για «διάλογο άμεσα».