Η αναγνώριση του Κοσόβου από την Ελλάδα περνά μέσα από την ευρωπαϊκή προοπτική της Πρίστινας, άφησε να εννοηθεί ο Βαγγέλης Βενιζέλος μετά τη συνάντησή του, την Τετάρτη, με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι.

Από την πλευρά του ο κοσοβάρος πρωθυπουργός προανήγγειλε την λειτουργία Γραφείου Συνδέσμου του Κοσόβου στην Αθήνα «σύντομα», καθώς η εξέλιξη αυτή έχει ήδη συμφωνηθεί, αλλά μέχρι στιγμής έχει μείνει στα χαρτιά λόγω γραφειοκρατίας.

«Σκοπός μας είναι να έχουμε καλύτερη επικοινωνία, πιο παραγωγική. Αλλά, επίσης, να έχουμε περισσότερους Έλληνες επενδυτές στο Κόσοβο. Οι Έλληνες επενδυτές είχαν μεγάλη επιτυχία εδώ και, συνεπώς, θα πρέπει να εμβαθύνουμε τη συνεργασία Ελλάδας και Κοσόβου», σημείωσε ο Χασίμ Θάτσι.
Από την πλευρά του ο Βαγγέλης Βενιζέλος, επανέλαβε την στήριξη της Ελλάδας στην ευρωατλαντική προοπτική όχι μόνο του Κοσόβου, αλλά ολόκληρης της περιοχής των δυτικών Βαλκανίων.

«Το Κόσοβο έχει μια καθαρά ευρωπαϊκή προοπτική, ευθυγραμμισμένη με την ευρωπαϊκή προοπτική ολόκληρης της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων. Η ολοκλήρωση της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης μεταξύ Κοσόβου και Ε.Ε., που ευελπιστούμε ότι θα λάβει χώρα φέτος, θα αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση τόσο του Κοσόβου, όσο και ολόκληρης της περιοχής.

»Και το ξεκάθαρο μήνυμά μας είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις, οι σχέσεις καλής γειτονίας και η ενίσχυση του κράτους δικαίου προωθούν τη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και ανοίγουν το δρόμο για την Ευρώπη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Να παραμείνετε στο σωστό δρόμο, συνεχίστε να εργάζεστε για το ευρωπαϊκό και ευρωατλαντικό μέλλον σας και θα είμαστε δίπλα σας», πρόσθεσε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι της ένταξης του Κοσόβου στην Ε.Ε. θα προηγηθεί η αναγνώριση από την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στο διάλογο Πρίστινας-Βελιγραδίου τον χαρακτήρισε «ιστορικό γεγονός», ενώ υπογράμμισε ότι η ένταξη μιας νέας χώρας ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένα είδος αποδοχής του ευρωπαϊκού κεκτημένου και εντός του πλαισίου του ευρωπαϊκού κεκτημένου έχουμε την δυνατότητα να λύσουμε όλα τα προβλήματα.

Στα Σκόπια έφθασε το βράδυ της Τετάρτης ο Βενιζέλος, που συνεχίζει τη βαλκανική περιοδεία του

Μετά την Πρίστινα, ο Βαγγέλης Βενιζέλοςμετέβη οδικώςστα Σκόπια, όπου την Πέμπτηθα έχει σειρά συναντήσεων με την ηγεσία της ΠΓΔΜ και με άλλους πολιτικούς παράγοντες της χώρας.

Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται τα Σκόπια στο πλαίσιο περιοδείας του σε πρωτεύουσες των Δυτικών Βαλκανίων, υπό την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης αρμόδιο για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φάτμιρ Μπεσίμι (προέρχεται από το αλβανικό κόμμα DUI), τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), Ζόραν Ζάεφ, τον αρχηγό του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι και τέλος με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικώνθα συναντηθεί ακόμη και με τους πρέσβεις των χωρών-μελών της Ε.Ε. στα Σκόπια, ενώ μετά το πέρας των συναντήσεων του θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου. πρινεπιστρέψει οδικώς στην Πρίστινα, από όπου θα αναχωρήσει αεροπορικώς για τα Τίρανα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, στις συναντήσεις της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας με τον έλληνα επίσημο, θα εξεταστούν τρέχοντα θέματα που σχετίζονται με τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η πολιτική διεύρυνσης στο πλαίσιο της τρέχουσας ελληνικής Προεδρίας και το καθεστώς της ΠΓΔΜ στο πλαίσιο αυτό.