Ο Ιανουάριος - και όχι, κατά το ποίημα του Τ.Σ. Ελιοτ, ο Απρίλιος - ήταν «ο μήνας ο σκληρός» για τον Πρωθυπουργό. Ο Αντώνης Σαμαράς είχε τον φόρτο από το ξεκίνημα της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, το «θερμό» μέτωπο των σχέσεων με την τρόικα, την Κεφαλονιά αλλά και τον στρατηγικό σχεδιασμό για τις ευρωαυτοδιοικητικές. Εχοντας ανοίξει πολλά χαρτιά - από ονόματα υποψηφίων μέχρι τη σταυροδροσία στις ευρωεκλογές - ο Πρωθυπουργός μπορεί να εστιασθεί και πάλι στην οικονομία. Οχι μόνο το μάκρο, τις διαρθρωτικές αλλαγές που προτείνει ο ΟΟΣΑ ή το κλείσιμο του review της τρόικας, αλλά και το μίκρο.
Τη μικροοικονομία ο Σαμαράς δεν την έχασε ποτέ από τα μάτια του - χαρακτηριστικό παράδειγμα η εμμονή με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Στην κυβέρνηση υπάρχει η επίγνωση ότι ένα από τα στοιχεία που διαφοροποιούν την οικονομική πραγματικότητα για το νοικοκυριό δεν είναι μόνον η ύφεση και η ανεργία. Είναι, πρωτίστως, οι φόροι. Τις έκτακτες εισφορές των πρώτων χρόνων του Μνημονίου έχει αντικαταστήσει η φορολόγηση των ακινήτων. Αλλά και αναρίθμητες μικρές ή μεγαλύτερες επιβαρύνσεις και περικοπές που συναρτώνται με διάφορους επιμέρους επαγγελματικούς κλάδους. Πρωθυπουργός που δεν θεωρεί κακό το micro-management, ο Σαμαράς παρεμβαίνει προσωπικά σε πολλά και ποικίλα θέματα φορολόγησης. Αμεσος στόχος: να συγκρατηθούν υπερβολές και να απαλυνθούν προφανείς αδικίες. Εμμεσος στόχος: να δοθεί ένα μήνυμα ότι οδεύουμε προς ένα συνολικό καθεστώς μείωσης της υπερφορολόγησης. Το είπε ο Πρωθυπουργός και στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», δίνοντας μάλιστα και ένα νούμερο: μέχρι το 2016, είπε, η φορολόγηση των ακινήτων θα έχει μειωθεί, εδώ και εκεί, σε ένα ποσοστό της τάξεως του 36%. Δηλαδή η ακραία φορολόγηση ήταν παρένθεση.
Εχει σημασία ώστε να υπάρχει θετική αντίληψη για το μέλλον. Αλλά και για να αναταχθεί κάπως η μεγάλη δυσφορία της μεσαίας τάξης. Οπως και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη ότι η κυβερνώσα πολιτική τάξη δεν μεταφέρει απλώς τα βάρη στους πολίτες μέσω φόρων, μετατρέποντάς τους σε υποζύγια των Μνημονίων. Πολιτικός με απλό λόγο και «πέρασμα» στην επαφή, ο Σαμαράς έχει πάρει επάνω του τη «διόρθωση» αυτή που γίνεται, πάντως, προσπάθεια να μη διαχέεται σε γενικόλογες διαβεβαιώσεις αλλά να συναρτάται με συγκεκριμένες ενέργειες και απτές πράξεις. Είναι, στην πραγματικότητα, μια προσπάθεια παράλληλη με την επίλυση διαφορών με την τρόικα και με την πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα πυροδοτήσει το ξεκίνημα της επανεκτίμησης της κατάστασης του χρέους. Διαφορετικά ειπωμένο, ο Σαμαράς θέλει να προσθέσει μια κοινωνική υποτείνουσα στις γραμμές της δημοσιονομικής πολιτικής και της διευθέτησης του χρέους.
Είναι μια προσέγγιση που αναδεικνύει για άλλη μια φορά το πόσο πολυδιάστατη είναι στη φάση αυτή η πολιτικοοικονομική επικαιρότητα. Πως είναι δηλαδή ένας πόλεμος με πολλές μάχες. Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς εμπλέκεται προσωπικά σε όλες σχεδόν!
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από