ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής το νομοσχέδιο που διευκολύνει τη συμμετοχή προσώπων με ευρωπαϊκή ιθαγένεια στις προσεχείς εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και η τροπολογία βάσει της οποίας δεν έχουν δικαίωμα ψήφου οι ομογενείς, οι νόμιμοι μετανάστες χωρίς ελληνική ιθαγένεια και οι υπήκοοι χωρών της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών.

Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν ΝΔ, ΠαΣοΚ, ΔΗΜΑΡ και Χρυσή Αυγή, ενώ «παρών» ψήφισε το ΚΚΕ. Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης (φωτογραφία) υποστήριξε πως η κυβέρνηση φέρνει έγκαιρα μια τροπολογία που υλοποιεί την απόφαση του ΣτΕ, παραπέμποντας τα λοιπά ζητήματα στον Κώδικα για την Ιθαγένεια και στη συνταγματική αναθεώρηση. «Μέχρι τώρα είχαμε 20 νόμους και 42 κανονιστικές αποφάσεις για τις νομιμοποιήσεις. Τώρα απλοποιούνται οι διαδικασίες. Οι άδειες εργασίας, από τέσσερις κατηγορίες γίνονται μία – και καταργούμε 20 δικαιολογητικά», είπε ο υπουργός, και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα παιδιά των μεταναστών.

«Η οποιαδήποτε αγνόηση της απόφασης του ΣτΕ θα συνεπαγόταν ακυρότητα των αυτοδιοικητικών εκλογών» επισήμανε ο βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος. Από το ΠαΣοΚ ο Δημήτρης Σαλτούρος σημείωσε ότι η απόφαση του ΣτΕ βρίσκει αντίθετη την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, «αλλά δεδομένου ότι είναι εφαρμοστέα η τροπολογία πρέπει να υπερψηφιστεί».

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο εισηγητής της  αξιωματικής αντιπολίτευσης Στάθης Παναγούλης, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ «ανέδειξε την αναποτελεσματικότητά σας στη διαχείριση της παραμονής των μεταναστών» και  δεν είχε σκοπό «να αποκλείσει όλους τους μετανάστες».