Επιστροφή φόρων από ΦΑΠ, χαράτσια, φόρο μεταβίβασης και γονικών παροχών θα λάβουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στο Ψυχικό, καθώς οι αντικειμενικές αξίες στην περιοχή αναπροσαρμόστηκαν στα επίπεδα του 2007, ενώ οι φόροι είχαν υπολογιστεί βάσει των αυξημένων τιμών του 2010 που ίσχυσαν μόνο για τον Δήμο Ψυχικού – Φιλοθέης.

Αυτό προβλέπεται σε εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη, στην οποία αναφέρεται ότι ο προϊστάμενος της εφορίας στην οποία έχει εκκαθαριστεί η αρχική δήλωση Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), θα αποφασίζει για την εκκαθάριση των εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων ΦΑΠ.

Η εγκύκλιος αναφέρει πως για την αποδοχή εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης Φόρου Ακίνητης Περιουσίας φυσικού προσώπου των ετών 2011, 2012 και 2013, η οποία υποβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2014, και την έκδοση πράξης διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου, όταν το αποτέλεσμα της πράξης αυτής είναι πιστωτικό, καθώς και σε όλες τις περιπτώσεις υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης ΦΑΠ έτους 2010 αρμόδιος είναι ο προϊστάμενος της ΔΟΥ, στην οποία έχει εκκαθαριστεί η αρχική δήλωση ΦΑΠ του οικείου έτους.

Βάσει της εγκυκλίου του κ. Χ. Θεοχάρη εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις ΦΑΠ φυσικών προσώπων μπορούν να υποβάλλονται μέχρι την έκδοση εντολής φορολογικού ελέγχου ή μέχρι την παραγραφή του δικαιώματος της φορολογικής διοίκησης για έλεγχο της αρχικής δήλωσης. Για την αποδοχή ή μη της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης ΦΑΠ πραγματοποιείται έλεγχος γραφείου, για τη διενέργεια του οποίου δεν απαιτείται έκδοση εντολής ελέγχου. Στην περίπτωση αποδοχής της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης ΦΑΠ εκδίδεται πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου, με την οποία κοινοποιείται ταυτόχρονα και η οικεία έκθεση ελέγχου.