Ο συριακός στρατός και οι αντάρτες συνήψαν τις τελευταίες ημέρες διάφορες συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός στην πλειονότητα των περιοχών γύρω από την Δαμασκό, με την πιο πρόσφατη να είναι αυτή στην πόλη Μπαμπίλα, παρά το ότι στη Γενεύη οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε αποτυχία.

Μετά από ενάμισι χρόνο σφοδρών μαχών μέσα και γύρω από την πρωτεύουσα, οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και οι αντάρτες κατέληξαν σε ένα συμβιβασμό, βάσει του οποίου ουδείς εκ των αντιμαχομένων δεν μπορεί να ανακηρύξει τη νίκη του.

Οι συμφωνίες αυτές εκεχειρίας επιτεύχθηκαν με τη διαμεσολάβηση πολιτικών προσωπικοτήτων και επιχειρηματιών που ζουν στις περιοχές αυτές.

Σύμφωνα με μια πηγή, οι αντάρτες παρείχαν διαβεβαιώσεις ότι οι συμφωνίες αυτές θα επιτρέψουν να εισέλθουν και να διανεμηθούν τρόφιμα σε περιοχές όπου καταγράφεται δριμύτατη έλλειψή τους λόγω της ερμητικής πολιορκίας τους, ενώ σε αντάλλαγμα οι αντάρτες θα παραδώσουν ένα μέρος των βαρέων όπλων τους και να υψώσουν την επίσημη συριακή σημαία αντί των λάβαρών τους στις περιοχές που ελέγχουν.

Ως τώρα οι συμφωνίες περί κατάπαυσης του πυρός στην Δαμασκό αφορούν τις συνοικίες Μπαρζέ και τον καταυλισμό των Παλαιστίνιων προσφύγων Γιαρμούκ, την Κουντσάγια (βορειοανατολικά), την Μουανταμίγια αλ Σαμ (νοτιοδυτικά), την Μπέιτ Σάχεμ και τη Γιάλντα (νότια) και πλέον και την Μπαμπίλα (νότια).

Διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για την οριστικοποίηση της εκεχειρίας στη Χαράστα, κάτι όμως το οποίο δεν ισχύει στην Νταράγια (νοτιοδυτικά) και στη Ντούμα (βορειοανατολικά).

Μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου η οποία μετέβη στη Μπαμπίλα είδε μια περιοχή η οποία έχει υποστεί τεράστιες ζημιές από τους βομβαρδισμούς και τις πυρκαγιές που προκάλεσαν. Στην κύρια οδική αρτηρία της συνοικίας όλα τα κτίρια έχουν υποστεί ζημιές, μετέδωσε η ίδια.

Οι δυνάμεις του καθεστώτος προχώρησαν στην έπαρση της συριακής σημαίας στο δημαρχείο της συνοικίας, που αποτελούσε οχυρή θέση των ανταρτών. Οι αντάρτες συνεχίζουν να βρίσκονται εκεί, αλλά επωφελούνται της αμνηστίας που τους χορήγησαν οι αρχές στο πλαίσιο της συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι αντάρτες και δυνάμεις πιστές στο καθεστώς έχουν δημιουργήσει σημεία ελέγχου τα οποία επανδρώνουν από κοινού σε ορισμένες περιοχές, όπως στην Κουντσάγια.

Ο εμφύλιος πόλεμος, ο οποίος οδεύει προς το να μπει στην τέταρτη χρονιά του τον επόμενο μήνα, έχει στοιχίσει τη ζωή σε 140.000 ανθρώπους και έχει οδηγήσει εκατομμύρια άλλους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να γίνουν πρόσφυγες στο εξωτερικό ή εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της Συρίας.

Στο μεταξύ στη Χομς ο κυβερνήτης Ταλάλ Μπαράζι ανακοίνωσε τη Δευτέρα την απελευθέρωση 17 ανδρών οι οποίοι είχαν απομακρυνθεί από πολιορκημένες περιοχές της παλιάς πόλης που ελέγχουν οι αντάρτες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από τους 390 άνδρες -15 ως 55 ετών- οι οποίοι είχαν συλληφθεί κατά την έξοδό τους από την περιοχή, οι 228 έχουν απελευθερωθεί. Ωστόσο σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, οι συλληφθέντες μεταξύ των πολιτών οι οποίοι απομακρύνθηκαν από την παλιά πόλη ανέρχονταν σε τουλάχιστον 430.

Οι αντικαθεστωτικοί διόρισαν νέο στρατιωτικό ηγέτη

Στο μεταξύ, η ηγεσία των χαρακτηριζόμενων ως μετριοπαθών ανταρτών καθαίρεσε τον στρατιωτικό επικεφαλής των δυνάμεών της εν μέσω των αντεγκλήσεων για την αυξανόμενη ισχύ των ισλαμιστών αντιπάλων τους και για το ότι η διοίκησή τους δεν είναι πλέον αποτελεσματική.

Στελέχη των ανταρτών παραδέχτηκαν μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι πάνω από 5.000 μαχητές έχουν αποσκιρτήσει μέσα στις τελευταίες τρεις εβδομάδες και σχεδόν οι μισοί εξ αυτών έχουν ενταχθεί στις τάξεις ισλαμιστικών οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) και το Μέτωπο αλ Νόσρα, το οποίο συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

Σε μια ανακοίνωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά το βράδυ της Δευτέρας η Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση (ΑΣΔ) των ανταρτών έκανε γνωστό ότι καθαίρεσε τον Σελίμ Ιντρίς και διόρισε στη θέση του τον υποστράτηγο Άμπντουλ Ιλάχ Μπασίρ.

Ο διοικητής των ανταρτών στη Χάμα, συνταγματάρχης Κάσιμ Σααντεντίν, ο οποίος ανέγνωσε την ανακοίνωση, ανέφερε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη λόγω «της απραξίας της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης τους τελευταίους μήνες και των δύσκολων συνθηκών με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η συριακή επανάσταση».

Πηγές που παρακολούθησαν τις διαδικασίες είπαν στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι η ΑΣΔ έλαβε αυτή την απόφαση εξαιτίας της αποτυχίας του Ιντρίς να εξασφαλίσει βαρέα όπλα από τις δυτικές χώρες και τις μοναρχίες του Κόλπου και λόγω της υπερβολικής προθυμίας του να συμφωνήσει στην εκεχειρία που συνήφθη παράλληλα με τις ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στην συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στην Ελβετία.

«Επί ένα μήνα, ο στρατηγός Ιντρίς μας έσυρε να μειώσουμε τις επιχειρήσεις με την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις με αυτό το εγκληματικό καθεστώς θα το οδηγούσαν σε παραχωρήσεις με καλή πίστη», είπε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί ένα στέλεχος της αντιπολίτευσης.

Ο Ιντρίς, σύμμαχος-κλειδί της Δύσης, ηγείτο της ΑΣΔ από την ίδρυσή της, τον Δεκέμβριο του 2012. Αλλά ο ίδιος και η ΑΣΔ ασκούσαν ελάχιστο πραγματικό έλεγχο στους αντάρτες επί του πεδίου, αποτελώντας απλώς έναν ιμάντα για την τροφοδοσία των ανταρτών με όπλα που τους διοχετεύουν δυτικές κυβερνήσεις και χώρες του Κόλπου.

Ακόμη και οι οργανώσεις που θεωρητικά παραμένουν πιστές στην ΑΣΔ έχουν επισκιαστεί από τους σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές όπως το Ισλαμικό Μέτωπο, το οποίο σχηματίστηκε στα τέλη του 2013, αλλά και οργανώσεις οπαδών του ιερού πολέμου όπως το ΙΚΙΛ και το Μέτωπο αλ Νόσρα.