Πρύτανης του πανεπιστημίου της Γλασκόβης εξελέγη ο πρώην τεχνικός σύμβουλος της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν.

Ο Σνόουντεν, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για κατασκοπεία στην χώρα του και του έχει χορηγηθεί προσωρινό άσυλο στη Ρωσία, εξελέγη στην καθαρά τιμητική θέση του Πρύτανη του πανεπιστημίου της Γλασκόβης, ανακοίνωσε την Τρίτη το εκπαιδευτικό ίδρυμα της Σκωτίας μέσω τwitter.

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν είχε αποδεχθεί την πρόσκληση μιας ομάδας φοιτητών να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση.

Ο Σνόουντεν προτιμήθηκε έναντι του Σκωτσέζου πρώην πρωταθλητή της ποδηλασίας Γκρέιαμ Ομπρί, του συγγραφέα Άλαν Μπίσετ και του κληρικού Κέλβιν Χολντσγουόρθ. Διαδέχεται τον πρώην αρχηγό του βρετανικού κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Τσαρλς Κένεντι.

Μεταξύ των προηγούμενων Πρυτάνεων συγκαταλέγονται η πρώην σύζυγος του Νέλσον Μαντέλα, Ουίνι Μαντέλα και ο ισραηλινός Μορντεχάι Βανούνου, ο οποίος είχε καταγγείλει το οπλικό πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του και είχε εκτίσει πολυετή ποινή φυλάκισης για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Οι φοιτητές εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους και τόνισαν την αλληλεγγύη τους σε όσους τηρούν τόσο θαρραλέα στάση σε ζητήματα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως ο Σνόουντεν.

Το πανεπιστήμιο εξήγησε, κατά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων, ότι ο βασικός ρόλος του Πρύτανη είναι να «εκπροσωπεί τα συμφέροντα των φοιτητών» και ότι «η επιλογή του πρύτανη επαφίεται εξ ολοκλήρου στους φοιτητές».