Η μαχητική ισλαμιστική οργάνωση Aνσαρ Μπάιτ αλ-Μάκντις προειδοποίησε τους τουρίστες να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο «πριν είναι πολύ αργά», απειλώντας να επιτεθεί σε οποιονδήποτε παραμείνει στη χώρα μετά τις 20 Φεβρουαρίου.

Η οργάνωση, η οποία έχει την έδρα της στη χερσόνησο του Σινά και ανέλαβε την ευθύνη για μια βομβιστική επίθεση καμικάζι που στοίχισε την Κυριακή τη ζωή σε δύο νοτιοκορεάτες τουρίστες και έναν Αιγύπτιο, έκανε τη δήλωση αυτή σε λογαριασμό στο Twitter.

«Συνιστούμε στους τουρίστες να φύγουν με ασφάλεια πριν από την εκπνοή της προθεσμίας», αναφέρεται στο κείμενο στο Twitter, που είναι γραμμένο στα αγγλικά.

Η προειδοποίηση δεν εμφανίσθηκε στον επίσημο ιστότοπο της οργάνωσης, όμως ο λογαριασμός στο Twitter είχε αποδειχθεί ακριβής στο παρελθόν.

Επιθέσεις μαχητικών ισλαμιστών στοίχισαν τη ζωή σε εκατοντάδες αστυνομικούς και στρατιώτες από τον Ιούλιο που ο στρατός ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, αλλά η βομβιστική επίθεση της Κυριακής σε τουριστικό λεωφορείο σηματοδοτεί μια στρατηγική στροφή προς «μαλακούς» στόχους που θα μπορούσε να καταστρέψει μια οικονομία που ήδη καρκινοβατεί εξαιτίας της πολιτικής αναταραχής.

Η Ανσαρ Μπάιτ αλ-Μάκντις, η πιο δραστήρια μαχητική ισλαμιστική οργάνωση της Αιγύπτου, έχει απειλήσει να ανατρέψει την προσωρινή κυβέρνηση που διορίσθηκε από τον στρατάρχη Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι.

Η δήλωση της οργάνωσης αναφερόταν σε μια προειδοποίηση που είχε δημοσιοποιηθεί για πρώτη φορά στις 16 Φεβρουαρίου και καλούσε τους τουρίστες να φύγουν.

Ελληνικό υπ. Εξωτερικών: Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Σινά, μετά και την επίθεση κατά τουριστικού λεωφορείου, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος προέβη μάλιστα στην ακόλουθη δήλωση, υπογραμμίζοντας το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Αθήνας για την προστασία της Μονής της Αγίας Αικατερίνης:

«Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την αποτρόπαια εγκληματική ενέργεια εναντίον επιβατών τουριστικού λεωφορείου στην περιοχή του Σινά, η οποία κόστισε τη ζωή τεσσάρων επιβατών και προκάλεσε τον τραυματισμό πολλών άλλων.

» Εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Ο λαός της Αιγύπτου πρέπει να γνωρίζει ότι, στις δύσκολες αυτές στιγμές, ο ελληνικός λαός βρίσκεται στο πλευρό του.

» Η Ελλάδα καταδικάζει κάθε πράξη βίας και τρομοκρατίας και εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στις προσπάθειες σταθεροποίησης του πολιτικού κλίματος και εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειας στην περιοχή.

» Υπογραμμίζεται, τέλος, το ισχυρό ενδιαφέρον της Ελλάδας για την προστασία της Μονής της Αγίας Αικατερίνης του Σινά, η οποία αποτελεί μνημείο της παγκόσμιας θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς».