Γιγαντιαία αύξηση, της τάξης του 48%, παρουσίασαν το 2013 οι παράνομες διελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως αποκάλυψε ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Ιλκα Λαϊτίνεν. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων των Επιτρόπων Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαικής Ενωσης για τη μεταναστευτική πολιτική που έλαβε χώρα στη Βουλή των Ελλήνων, ο κ. Λαϊτίνεν ανέφερε ότι συνολικά περίπου 700.000.000 εκατομμύρια διελεύσεις έγιναν το 2013 στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Από αυτές, πρόσθεσε, ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων των συνόρων έφτασε συνολικά τις 170.000.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή, η άρνηση εισόδου φαίνεται πως σημείωσε αύξηση κατά 11% σε σχέση με το 2012, φτάνοντας τις 128.000 περιπτώσεις. Οι αιτήσεις για άσυλο, σύμφωνα με τα ίδια στατιστικά στοιχεία, παρουσίασαν ιλιγγιώδη αύξηση κατά 32%, ξεπερνώντας δηλαδή τις 350.000 το 2013, ανέφερε ο κ. Λαϊτίνεν, ενώ πρόσθεσε ότι στις βασικές εθνικότητες που εμπλέκονται στις παράνομες διελεύσεις των συνόρων είναι Σύροι, κάτοικοι της Ερυθραίας, του Αφγανιστάν και της Αλβανίας.

Αίσθηση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της Frontex, 70.000 διακινητές εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στα σύνορα –αριθμός όμως χαμηλότερος κατά 11% από τον αντίστοιχο του 2012.

Από την πλευρά της η αρμόδια επίτροπος για τις Εσωτερικές Υποθέσεις, Σεσίλια Μάλμστρομ, χειροκρότησε τη στάση του Πρωθυπουργού και του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια, τονίζοντας ότι «εργάζονται σκληρά ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες υποδοχής και να εφαρμοστούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα». Η ίδια ωστόσο, υπογράμμισε ότι «η κράτηση στα κέντρα υποδοχής εφαρμόζεται σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό και ανεξαρτήτως από τον λόγο για τον οποίο βρίσκεται κανείς στην επικράτεια και ο χρόνος κράτησης είναι υπερβολικά μακρύς».

«Να διαφυλαχθεί το δίπολο ασφάλειας και ελευθερίας εντός της Ενωσης με κοινές πολιτικές στους τομείς του ασύλου, της μετανάστευσης και του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων» επισήμανε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας. Ο ίδιος ξεκαθάρισε μάλιστα ότι «η προσπάθεια της ΕΕ να διαχειριστεί τη μετανάστευση, προαπαιτεί την οικοδόμηση της συνεργασίας με τρίτες χώρες, προέλευσης και διέλευσης μεταναστευτικών ροών, σε στέρεες και πολύ συγκεκριμένες βάσεις».

Την ανάγκη να προληφθούν οι όποιες τυχόν κρίσεις που μπορεί να υπάρξουν στο μέλλον και να έχουμε μια Ευρώπη των πολιτών, επισήμανε στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μειμαράκης, συμπληρώνοντας ότι, ανεξαρτήτως ιδεολογικής προσέγγισης, στο επίκεντρο όλων θα πρέπει να βρίσκεται ο άνθρωπος και η βελτίωση της ποιότητας ζωής του.

«Το traffickingανθρώπων είναι μια από τις βασικές στρατηγικές προτεραιότητες της ΕΕ, είναι κάτι για το οποίο δεν έχουμε καταφέρει να κάνουμε πολλά» παραδέχθηκε χθες ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex