Ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης Μέρκελ – Ολάντ σε δύο ημέρες στο Παρίσι θα βρεθεί το θέμα της θωράκισης της Ευρώπης από τα αμερικανικά προγράμματα παρακολούθησης. Είναι κάτι που προανήγγειλε η ίδια η γερμανίδα καγκελάριος το περασμένο Σάββατο επισημαίνοντας την ανάγκη να προστατευθούν οι επικοινωνίες θεσμών, πολιτικών, επιχειρήσεων αλλά και απλών πολιτών με τη δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου ασφαλείας. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ρεπούμπλικα», η Ανγκελα Μέρκελ θεωρεί ότι το Datagate, όπως ονομάστηκε το σκάνδαλο παρακολούθησης από την αμερικανική NSA, ανέδειξε την αδυναμία της Ευρώπης σε έναν πολύ κρίσιμο τομέα. Το ζητούμενο πλέον είναι να μην φτάνουν τα δεδομένα των ευρωπαϊκών επικοινωνιών στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Από την άποψη αυτή, η καγκελάριος βλέπει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως εχθρική δύναμη, ενώ είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι στην προχθεσινή της τοποθέτηση δεν αναφέρθηκε καθόλου σε μια άλλη απειλή για την Ευρώπη: την ηλεκτρονική κατασκοπεία της Ρωσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν και την ακόμη πιο εξελιγμένη της Κίνας.

«Εμείς θα μιλήσουμε με τη Γαλλία σχετικά με το πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε υψηλό επίπεδο προστασίας των δεδομένων» δήλωσε η καγκελάριος. Οι δηλώσεις αυτές δείχνουν ότι η πολιτική βούληση υπάρχει. Η πράξη, όμως, βρίσκεται στα χέρια των ειδικών των δύο χωρών, οι οποίοι θα πρέπει να επιστρατεύσουν το σύνολο της τεχνογνωσίας τους για να ανταποκριθούν στον στόχο που έθεσε η Μέρκελ δίνοντας μια γενική ιδέα του τεχνικού πλαισίου. «Αρχικά θα μιλήσουμε για παρόχους και ευρωπαϊκούς σέρβερ που θα προσφέρουν ασφάλεια στους πολίτες μας. Πρέπει κατά κύριο λόγο να κατασκευάσουμε ένα δίκτυο εσωτερικής επικοινωνίας στην Ευρώπη χωρίς να χρειάζεται να διασχίσουν e-mail και άλλες μορφές επικοινωνίας τον Ατλαντικό» σημείωσε για να προσθέσει ότι «χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και των επικοινωνιών στην Ευρώπη». Η καγκελάριος ήταν κατηγορηματική: «Σε αυτό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία».

Η αποφασιστικότητα της Μέρκελ είναι απολύτως εξηγήσιμη. Η «πιο ισχυρή γυναίκα στον κόσμο» ήταν ένα από τα θύματα παρακολούθησης από την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας. Η είδηση προκάλεσε σοκ στο Βερολίνο κι έθεσε σε δοκιμασία τις σχέσεις της γερμανικής κυβέρνησης με την Ουάσιγκτον. Η NSA παρακολουθούσε το προσωπικό υπηρεσιακό κινητό της γερμανίδας καγκελαρίου, κάτι που δεν έχει ξεχάσει η ίδια. Οπως είναι φυσικό, το θέμα θα βρεθεί στο επίκεντρο της αναμενόμενης συνάντησης της Ανγκελα Μέρκελ με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα η οποία δεν είναι γνωστό πότε θα πραγματοποιηθεί ακριβώς εξαιτίας του Datagate. Στην προχθεσινή της ομιλία, η καγκελάριος άσκησε κριτική και σε κολοσσούς του Διαδικτύου όπως τo facebook και η Google για το γεγονός ότι χρησιμοποιούν ως επιχειρησιακή βάση για τη δραστηριότητά τους στη Γερμανία χώρες που δεν εγγυώνται την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Οπως φαίνεται, το πρώτο κεφάλαιο της ευρωπαϊκής απάντησης στην αμερικανική κατασκοπεία δεν θα αργήσει να γραφεί.

Και η Αφρική τους φέρνει πιο κοντά

Στη συνάντηση στο Παρίσι η Ανγκελα Μέρκελ θα ζητήσει από τον Φρανσουά Ολάντ πιο στενή στρατιωτική συνεργασία –ιδιαίτερα στις στρατιωτικές επεμβάσεις στην Αφρική. «Είχαμε συμφωνήσει με τον Φρανσουά Ολάντ ότι στην επόμενη γαλλογερμανική σύνοδο θα μιλήσουμε για νέα κοινά σχέδια και σε θέματα ασφαλείας και ιδιαίτερα στην Αφρική» σημείωσε η καγκελάριος στην προχθεσινή της ομιλία.