Την εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση έδωσε στον Ματέο Ρέντσι ο ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ανοίγοντας στον 39χρονο αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος τον δρόμο για την πρωθυπουργία.

Οι διαβουλεύσεις για τη σύνθεση και την στρατηγική της επόμενης κυβέρνησης μεταφέρονται την Τρίτη στους διαδρόμους της Βουλής και αναμένεται να κρατήσουν ενδεχομένως και μέχρι την Πέμπτη.

«Θα χρησιμοποιήσω όλη την ενέργεια και τον ενθουσιασμό μου», δήλωσε ο Ρέντσι, εξερχόμενος από την συνάντηση με τον Ναπολιτάνο, ενώ, παράλληλα, πρόσθεσε ότι «θα χρειαστεί ένα κάπως μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο από ότι πίστευε αρχικά, λίγες ημέρες (. . .)  πριν παρουσιάσει τον κατάλογο (με τα ονόματα) των υπουργών».

Ο 39χρονος δήμαρχος της Φλωρεντίας κι εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ιταλίας πρόκειται να ξεκινήσει αύριο συναντήσεις με τα κόμματα που έχουν εκφράσει τη βούληση να τον στηρίξουν: την Επιλογή Πολιτών, την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση και την Νέα Κεντροδεξιά.

Ο Ρέντσι τόνισε ότι η κύρια προτεραιότητά του θα είναι η ενίσχυση της απασχόλησης, μαζί με τις συνταγματικές τροποποιήσεις και την μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, που αναμένει να προωθήσει μέσα σε μερικούς μήνες.

Το χρονοδιάγραμμά του προβλέπει τη μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου και των πολιτικών θεσμών ως τα τέλη του Φεβρουαρίου, μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας ως τα τέλη του Μαρτίου, τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης τον Απρίλιο και τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος τον Μάιο.

Ο Ρέντσι καλείται να συγκροτήσει μια ομοιογενή ομάδα υπουργών και να εξασφαλίσει μια αρραγή πλειοψηφία στην βουλή και την γερουσία, που θα του επιτρέψουν να κυβερνήσει ως το 2018, όπως επιθυμεί – μένει να αποδειχθεί εάν θα καταφέρει. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός απέφυγε να σχολιάσει την πιθανή σύνθεση της κυβέρνησής του. «Η προσοχή μας δίνεται στο περιεχόμενο και όχι σε άλλα θέματα», είπε αναφερόμενος στην πολιτική που θα ακολουθήσει.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από