«Υπερασπίζομαι το δικαίωμα κάθε δημότη και δημότισσας(!!), να είναι αδελφή, γκέουλας, λεσβία, τρανς, κουηρ, μπάι, στρέιτ ή όπως αλλοιώς ποθεί η ψυχούλα του/της, και να το λέει!!! Οπως και το δικαίωμα κάθε οροθετικού όπως εγώ, να το λέει Ή να μην το λέει!!! Τέλος!! Οι άλλοι να μη με ψηφίσετε!!!». Με αυτήν την ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο facebook ο υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας και ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων Γρηγόρης Βαλλιανάτος έκανε γνωστό ότι είναι φορέας του ιού του AIDS.

«Από την ώρα που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά μου, άρχισα να δέχομαι ερωτήσεις και χτυπήματα κάτω από τη μέση. Θεώρησα σωστό να βγάλω από τη μέση τα προσχήματα και να απαντήσω ανοιχτά, για να τελειώνω με αυτά. Εξάλλου, όσοι με γνωρίζουν και γνωρίζουν και τη δράση μου, ξέρουν ότι δεν το βουλώνω σε ερωτήσεις που μου γίνονται» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος, προσθέτοντας ότι η ακτιβιστική του δράση για το θέμα του AIDS αρχίζει από τον Δεκέμβριο του 1985.

Δεν ήταν, άλλωστε, η πρώτη φορά που δήλωσε ότι είναι οροθετικός. «Το 2002 σε μια βραδινή εκπομπή είχα αναφερθεί. Δεν ήταν κάτι κρυφό και σίγουρα δεν έγινε με πολιτική σκοπιμότητα. Ηταν, αν θέλετε, μία χρυσή ευκαιρία αυτή την περίοδο να θυμηθούμε κι αυτούς τους ανθρώπους».

Η συγκεκριμένη ανάρτηση του Σαββάτου, πάντως, δεν ήταν η μοναδική που έκανε ο γνωστός ακτιβιστής. «Υπερασπίζομαι τους ομοφυλόφιλους και τους οροθετικούς, όπως υπερασπίζομαι το δικαίωμα κάθε δημότη να λατρεύει τον Θεό που γουστάρει αν δεν παραβιάζει τα ευρωπαϊκά ανθρώπινα δικαιώματα ή το δικαίωμα κάθε μετανάστη να ζητήσει νομιμοποίηση στη χώρα μου σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες. Απευθύνομαι σε όλους τους πολίτες με τις πολύχρωμες διαφορετικότητές τους. Στην ατζέντα μου ως υποψήφιος πρωταρχικό ρόλο έχουν τα ζητήματα της Αθήνας» δηλώνει ο κ. Βαλλιανάτος, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι μαζί με τον άλλοτε σύντροφό του κατέθεσε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τον αποκλεισμό των ομόφυλων ζευγαριών από το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης – μια δικαστική μάχη που έληξε με καταδίκη της Ελλάδας.

Τα σχόλια. Η ανάρτηση αυτή που έγινε το Σάββατο προκάλεσε αίσθηση και αρκετοί ήταν αυτοί οι οποίοι έσπευσαν να σχολιάσουν. «Πέστα Γρηγόρη. Εμείς και προσωπικά εγώ είμαι μαζί σου. Καλή Επιτυχία» ήταν ένα από τα πρώτα σχόλια που ανέβηκαν στη σελίδα του υποψήφιου δημάρχου. «Πάντα είχατε το θάρρος να λέτε μέρος της ταυτότητάς σας και να το κάνετε με τον πιο ευγενικό και απλό τρόπο, κύριε Βαλλιανάτο» έγραψε κάποιος από τους χρήστες στο facebook.

Ωστόσο, αυτή η «αποκάλυψη» προκάλεσε και αρνητικά σχόλια. «Το ότι είσαι οροθετικός τι σχέση έχει με την εκλογή σου; Το αποκαλύπτεις για να μας βάλεις μέσα στη ζωή σου με κάποιον τρόπο ή για να πάρεις ψηφαλάκια και από αυτή τη μειονότητα; Αν το έκανες για το πρώτο οκ, αν το έκανες για το δεύτερο ΝΤΡΟΠΗ. Οι άνθρωποι δεν είναι νούμερα» γράφει μία από τους χρήστες. «Εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρων που ΔΕΝ θα σε ψηφίσουμε, υπερασπιζόμαστε καλύτερα από σένα Γρηγόρη τα δικαιώματα όλων αυτών των κατηγοριών ανθρώπων που αναφέρεις. Και ξέρεις γιατί; Πρώτα πρώτα γιατί δεν είμαστε μέλη καμιάς απ’ αυτές τις ομάδες ώστε να έχουμε προσωπικό συμφέρον και δεύτερο, δεν βγάζουμε την κρεβατοκάμαρά μας στα παράθυρα των media, προβοκάροντας την κοινή γνώμη για την προσωπική μας προβολή…».

13.496 περιστατικά λοίμωξης HIV είχαν καταγραφεί έως τις 31 Οκτωβρίου 2013 σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

7,2 περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους καταγράφτηκαν το πρώτο δεκάμηνο του 2013, ενώ το 2011 είχαν δηλωθεί 8,7 περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους. Τα περιστατικά με HIV λοίμωξη έχουν αυξηθεί σημαντικά μετά το 2010

32,5% των οροθετικών δήλωσαν πέρσι ότι μολύνθηκαν μέσω της ομοφυλοφιλικής σεξουαλικής πράξης