Πρώην Ειρηνοδικεία σαν αυτά σε Ανδρίτσαινα και Λίμνη Ευβοίας, διατηρητέα κτίρια σε Πήλιο και Βόλο, αλλά και μεγάλες εκτάσεις όπως στη Λακωνία, περιλαμβάνονται στο νέο γύρο των προς αξιοποίηση ακινήτων του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

Το ποια ακριβώςαπό τα συνολικά δέκα αυτά ακίνητα θα παραχωρηθούν μέσω πολυετών συμβάσεων ή θα πωληθούν μέσωe-δημοπρασιών και σε τι τιμή, θα εξαρτηθεί από την έρευνα αγοράς που θα διενεργήσει ο σύμβουλος, τον οποίο θα επιλέξει το ΤΑΙΠΕΔ μέσω του διαγωνισμού που προκήρυξε την προηγούμενη εβδομάδα.

Πάντως, στα δέκα ακίνητα συγκαταλέγονται δύο διατηρητέα κτίρια στο Βόλο (738 και 453 τ.μ. ) και ένα στο Πήλιο (510 τ.μ.), καθώς και μεγάλες εκτάσεις όπως οικόπεδο 10 στρεμμάτων στον Ασωπό στη Λακωνία, οικόπεδο 41 στρεμμάτων στην περιοχή Καλά Νερά του Πηλίου, αλλά και έκταση 86 στρεμμάτων στην περιοχή Τουζλα του Παγγαίου Καβάλας.

Στο μεταξύ, σε τρεις περίπου εβδομάδες (6-7 Μαρτίου), ξεκινούν και πάλι οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ, με τα προς πώληση κτίρια και οικόπεδα να βρίσκονται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο και Καλαμάτα, και με στόχο τα έσοδα να ανέλθουν σε τουλάχιστον 8,2 εκατ. ευρώ.

Οικόπεδο κοντά στοTheMall…

Το πρόγραμμα e-δημοπρασιών, που είχε σταματήσει το περασμένο φθινόπωρο, ξεκινά και πάλι, με την πώληση εξαώροφου κτιρίου στην οδό Ευαγγελιστρίας 9 στην Αθήνα (τιμή εκκίνησης το 1,5 εκατ. ευρώ), οικοπέδου 397,85 τετραγωνικών μέτρων στη συμβολή των Λεωφ. Συγγρού και Σκρα στην Καλλιθέα (τιμή εκκίνησης τα 1,2 εκατ. ευρώ), και οικοπέδου 1.250 τ.μ. με ερειπωμένη αποθήκη στον Βόλο (τιμή εκκίνησης 350.000 ευρώ).

Ταυτόχρονα, θα δημοπρατηθεί οικόπεδο με τρία κτίσματα, τα δύο διατηρητέα, στο κεντρικότερο σημείο της Καλαμάτας (περιβάλλεται από τις οδούς Αριστομένους, Αναπλιώτη, Κολοκοτρώνη και Σφακτηρίας) με τιμή εκκίνησης το 1, 5 εκατ. ευρώ.

Για την επομένη ημέρα, 7 Μαρτίου, έχει προγραμματιστεί η δημοπρασία για την πώληση οικοπέδου 5.088 τ.μ. κοντά στον σταθμό Νερατζιώτισσα στο Μαρούσι (δίπλα στο The Mall) με τιμή εκκίνησης το 1,8 εκατ. ευρώ. Επίσης, την ίδια ημέρα δημοπρατείται κτήμα στο Ρίο, έκτασης 16.737 τετραγωνικών μέτρων με τιμή εκκίνησης το 1,3 εκατ. ευρώ, καθώς και οικόπεδο 733 τ.μ. με διατηρητέο κτίριο 488,6 τ.μ. στην οδό Θεοφίλου 13 στη Θεσσαλονίκη με τιμή εκκίνησης 600.000 ευρώ.

Ο φετινός στόχος της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ είναι πολύ φιλόδοξος καθώς το Ταμείο θεωρεί ότι θα μπορούσε να αντλήσει από τιςe- δημοπρασίες, ποσά της τάξης των 50-60 εκατ. ευρώ.

Μόνο τους τρεις μήνες του 2013, κατά τους οποίους λειτούργησε για πρώτη φορά ο θεσμός, συγκεντρώθηκαν11 εκατ. ευρώαπό πωλήσεις ακινήτων.