Την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αναμενόταν να δώσει σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στον νέο ηγέτη της Κεντροαριστεράς Ματέο Ρέντσι, ο οποίος καλείται πλέον να ηγηθεί σε μια από τις πιο προβληματικές οικονομίες της ευρωζώνης χωρίς να έχει κερδίσει εκλογές και ενώ πρέπει να μοιραστεί την εξουσία με έναν κεντροδεξιό σύμμαχο.

Ο Ενρίκο Λέτα παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία την Παρασκευή αφότου το Δημοκρατικό Κόμμα τον ανάγκασε να ανοίξει τον δρόμο στον 39χρονο Ρέντσι, ο οποίος υπόσχεται σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και μια κυβέρνηση που θα μπορέσει να επιβιώσει έως το 2018.

Ο πρόεδρος Ναπολιτάνο θα ζητήσει από τον δήμαρχο της Φλωρεντίας που έγινε ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος μόλις πριν δύο μήνες και θα γίνει ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας να σχηματίσει κυβέρνηση. Ετσι θα γίνει ο τρίτος πρωθυπουργός στη σειρά που επιλέγεται από τον πρόεδρο και δεν προκύπτει από εκλογές. «Ο Ρέντσι υπέπεσε στην αμαρτία να γίνει πρωθυπουργός χωρίς εκλογές», σχολιάζει ο Τζιοβάνι Ορσίνα, από τη Σχολή Διακυβέρνησης της Ρώμης. «Τώρα για να ξεχαστεί αυτή η αμαρτία πρέπει να κυβερνήσει πολύ αποτελεσματικά». Μετά τη λήψη της εντολής από τον πρόεδρο, ο Ρέντσι θα πρέπει να επιτύχει συμφωνία με το μικρό Κεντροδεξιό Κόμμα, την υποστήριξη του οποίου χρειάζεται για να διαμορφώσει κυβερνητική πλειοψηφία. Η ηγεσία του κόμματος αυτού, το οποίο αποσχίσθηκε από το Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι πέρσι, λέει ότι θέλει ένα γραπτό πρόγραμμα με ξεκάθαρη κεντροδεξιά σφραγίδα σε θέματα φορολογίας, θέσεων εργασίας και πολιτικής σχετικά με την οικογένεια πριν υποστηρίξει τον Ρέντσι. «Είμαστε αποφασισμένοι», δήλωσε ο ηγέτης του Κεντροδεξιού Κόμματος και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λέτα Αντζελίνο Αλφάνο. «Εάν πούμε όχι στην κυβέρνηση Ρέντσι, δεν θα δημιουργηθεί». Τα ιταλικά μέσα ανέφεραν χθες ότι ήδη έχουν ξεκινήσει εντατικές διαπραγματεύσεις για το μοίρασμα των 18 υπουργείων, με την προοπτική οι μισοί υπουργικοί θώκοι να πάνε σε γυναίκες.

ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ. Οταν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις, ο Ρέντσι θα ορκισθεί και θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και στα δύο σώματα της ιταλικής Εθνοσυνέλευσης.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική τηλεόραση χθες ο μεταβατικός υπουργός Οικονομίας Φαμπρίτσιο Σακομάνι σχολίασε τις μεγάλες προκλήσεις και δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση. Εως πριν από δύο εβδομάδες ο Ρέντσι αρνούνταν να αναλάβει την εξουσία χωρίς να κερδίσει εκλογές. Ομως αυτό άλλαξε όταν η μεγαλύτερη οργάνωση επιχειρηματιών και το μεγαλύτερο συνδικάτο δημοσίως εγκατέλειψαν τον Λέτα και ζήτησαν να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις. «Στην Ιταλία υπάρχει μεγάλη ανυπομονησία, επειδή όλοι θέλουν να δουν την επιστροφή στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους», είπε ο Σακομάνι. «Ομως πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι η ιταλική οικονομία είναι όπως ένα γιγαντιαίο πετρελαιοφόρο που δεν μπορεί να στρίψει γρήγορα». Ενα από τα βασικά προβλήματα της ιταλικής οικονομίας είναι το δημόσιο χρέος που φθάνει τα 2 τρισ. ευρώ, δηλαδή 130% της ετήσιας οικονομικής παραγωγής.

Ο Ρέντσι έχει υποσχεθεί έναν «νόμο για θέσεις εργασίας» με φοροαπαλλαγές για τους εργοδότες και καινούργια κίνητρα για προσλήψεις. Εχει δηλώσει ότι οι κανόνες της ΕΕ για το έλλειμμα δεν πρέπει να υπερισχύσουν της ανάγκης επιστροφής στην ανάπτυξη, όμως οι δύο προηγούμενοι πρωθυπουργοί που δεν εξελέγησαν απευθείας από τον λαό δεν μπόρεσαν να προωθήσουν τις μεταρρυθμίσεις που είχαν υποσχεθεί.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο Κυρινάλιο: Επιστρέφει παρά την καταδίκη

Ο τρεις φορές πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι ήταν ένας από τους πολιτικούς αρχηγούς που συναντήθηκαν το Σαββατοκύριακο στο Κυρινάλιο με τον πρόεδρο Ναπολιτάνο, ως επικεφαλής της Φόρτσα Ιτάλια. Η συνάντηση αυτή του δίνει την ευκαιρία να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή παρά την πρόσφατη απόφαση από τη Γερουσία να αποβληθεί από το σώμα και να του απαγορευθεί η δυνατότητα να υπηρετήσει σε δημόσιο αξίωμα τα επόμενα χρόνια, λόγω της φορολογικής απάτης στη Mediaset για την οποία καταδικάστηκε. Ομως η αλλαγή της κυβέρνησης και η προσπάθεια του Ρέντσι να έρθει σε συμφωνία μαζί του για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, φαίνεται ότι φέρνουν τον 77χρονο Καβαλιέρε και πάλι στο επίκεντρο της πολιτικής δράσης, παρότι αυτές τις ημέρες αντιμετωπίζει άλλη μια δίκη: της δωροδοκίας με τρία εκατομμύρια ευρώ του γερουσιαστή Σέρτζιο ντε Γκρεγκόριο για να συμβάλει στην πτώση, την άνοιξη του 2008, της κυβέρνησης του Ρομάνο Πρόντι. Οι δικαστές έχουν διατάξει έρευνα για να διαπιστωθεί εάν ο Μπερλουσκόνι είχε εξαγοράσει και άλλους γερουσιαστές εκείνη την περίοδο. Και όμως ο Kαβαλιέρε απτόητος δήλωσε χθες «ανήσυχος και έκπληκτος για τη νέα κρίση», αποδεικνύοντας την ανικανότητα της πολιτικής σκηνής να απομακρυνθεί από το αμαρτωλό της παρελθόν.