Μέσα σε 60.000 χρόνια ολοκληρώθηκε ο μεγαλύτερος αφανισμός ειδών που έγινε ποτέ στη Γη. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγήθηκαν επιστήμονες από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), οι οποίοι μάλιστα χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αστραπιαίο.

Οι επιστήμονες αναφέρονται στον αφανισμό που έγινε κατά το Πέρμιο, πριν από 252 εκατομμύρια χρόνια και σύμφωνα με εκτιμήσεις εξαφανίστηκε το 96% της θαλάσσιας ζωής και το 70% των χερσαίων ειδών. Ηταν ένας αφανισμός που συνέβη πολύ πριν από την εμφάνιση των δεινοσαύρων.

Μεταξύ των χερσαίων ειδών που χάθηκαν ήταν το μεγαλύτερο γνωστό έντομο, το Meganeuropsis, του οποίου το άνοιγμα των φτερών ξεπερνούσε τα 70 εκατοστά. Ωστόσο, κανείς ειδικός δεν μπορεί να προσδιορίσει τα αίτια του αφανισμού.

Ο Σαμ Μπόουρινγκ, καθηγητής πλανητικών και γήινων επιστημών στο ΜΙΤ και επικεφαλής της συγκεκριμένης έρευνας, λέει ότι με γεωλογικούς όρους ο αφανισμός των ειδών έγινε σε χρονικό διάστημα 10 φορές μικρότερο απ’ ό,τι πιστευόταν μέχρι σήμερα. «Για να δικαιολογηθεί το εκπληκτικά μικρό χρονικό διάστημα του αφανισμού τόσο πολλών ειδών, χρειάζεται και μία αντιστοίχως εκπληκτική εξήγηση που να προσδιορίζει την αιτία του κακού».

Οι ειδικοί πιστεύουν από τις έρευνές τους ότι 10.000 χρόνια πριν αρχίσει ο αφανισμός είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο της οξίνισης των ωκεανών λόγω υπερσυγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα, γεγονός που θα είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο της θερμοκρασίας του νερού κατά τουλάχιστον 10 βαθμούς Κελσίου.