Δύο μήνες αφότου ένα «ιστορικό ψύχος» έβαλε στην κατάψυξη το μεγαλύτερο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών, μια νέα σφοδρή χιονοθύελλα πλήττει από χθες τις βορειοανατολικές περιοχές της χώρας.

Μετά το πέρασμά της από τις νοτιοανατολικές πολιτείες όπου χάθηκαν τουλάχιστον 20 ανθρώπινες ζωές, παρέλυσαν οι οδικές μετακινήσεις, ακυρώθηκαν πτήσεις και διακόπηκε η ηλεκτροδότηση εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η χιονοθύελλα η οποία πλέον πλήττει τις βορειοανατολικές ακτές των ΗΠΑ, παρέλυσε χθες την Ουάσιγκτον και πολλές περιοχές της Νέας Υόρκης. Τη στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι στην Τζόρτζια, στη Βόρεια και στη Νότια Καρολίνα παρέμεναν χθες το πρωί δίχως ηλεκτρικό ρεύμα και προσπαθούσαν να συνέλθουν από την πρωτόγνωρη κακοκαιρία που έπληξε τις προηγούμενες ημέρες τον συνήθως ζεστό αμερικανικό Νότο, στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ το χιόνι είχε ήδη φθάσει τα 30 εκατοστά. Πέρα από τις δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία, κλειστά παρέμειναν χθες και τα δύο αεροδρόμια της πόλης.

Στη Νέα Υόρκη, όπου τα σχολεία λειτούργησαν κανονικά, δάσκαλοι και γονείς διαμαρτυρήθηκαν έντονα αναγκάζοντας τον δήμαρχο της πόλης να υπερασπιστεί δημόσια την επιλογή του. «Θα ήταν παρά πολύ εύκολο να κλείνουμε διαρκώς τα σχολεία αλλά είναι υποχρέωσή μας να λειτουργούν» δήλωσε ο Μπιλ ντε Μπλάζιο. Στη Φιλαδέλφεια όμως, όπου τα σχολεία δεν λειτούργησαν για πέμπτη φορά φέτος εξαιτίας της κακοκαιρίας, οι Αρχές αναζητούν ήδη τρόπους για την αναπλήρωση των χαμένων ημερών.

Σε ολόκληρη τη χώρα ακυρώθηκαν περισσότερες από 6.000 πτήσεις και εκατοντάδες αναχώρησαν με καθυστέρηση αρκετών ωρών από τα παγωμένα αεροδρόμια των αμερικανικών πολιτειών. Το χάος που επικρατεί και στους αυτοκινητοδρόμους των ΗΠΑ εξαιτίας του πάγου και του χιονιού, πέρα από εκατοντάδες αυτοκινητικά ατυχήματα αλλά και δυστυχήματα που κόστισαν ανθρώπινες ζωές, προκάλεσε και την ακύρωση πολλών δρομολογίων λεωφορείων κυρίως στην Ουάσιγκτον, στο Νιου Τζέρσεϊ και στη Φιλαδέλφεια.

Υπολογίζεται πως το νέο σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που σαρώνει τις ΗΠΑ επηρέασε εκατομμύρια ανθρώπους σε 22 πολιτείες από το Τέξας έως το Μέιν. Οσον αφορά τον αμερικανικό Νότο, ο οποίος επλήγη από την πρωτοφανή χιονοθύελλα τις προηγούμενες ημέρες, η κατάσταση παραμένει τραγική. Εκατοντάδες σπασμένα κλαδιά δέντρων και πεσμένοι πυλώνες ηλεκτροδότησης, τροχαία ατυχήματα και παρατημένα αυτοκίνητα στους παγωμένους και καλυμμένους με χιόνι δρόμους συνθέτουν ένα εφιαλτικό σκηνικό για εκατομμύρια ανθρώπους. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η καταιγίδα που έπληξε την Ατλάντα, τη μεγαλύτερη πόλη στον Νότο των Ηνωμένων Πολιτειών, ήταν η χειρότερη από το 1973. Επειτα από εντολή του Μπαράκ Ομπάμα, η Πολιτεία της Νότιας Καρολίνας και όλες οι βόρειες κομητείες της Τζόρτζια κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

ΧΑΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ. Από την άλλη μεριά του Ατλαντικού, στην ήδη εξαντλημένη από τις πρόσφατες πλημμύρες Βρετανία, οι σφοδρές καταιγίδες που σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Πέμπτης, προκάλεσαν για ακόμη μία φορά χάος στις συγκοινωνίες και εκτεταμένες ζημιές, απελπίζοντας ακόμη περισσότερο τους χιλιάδες πληγέντες.

Ανεμοι των οποίων η ταχύτητα ξεπερνούσε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα σφυροκόπησαν τα ξημερώματα της Πέμπτης τη Δυτική Αγγλία και την Ουαλία. Την ίδια ώρα, οι πλημμυροπαθείς κάτοικοι πολλών περιοχών στα νοτιοδυτικά της χώρας ζούσαν με τον φόβο νέων εκτεταμένων πλημμυρών, έπειτα από σχετικές προειδοποιήσεις από τη μεριά των Αρχών. Ενας ηλικιωμένος άνδρας έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία στην κομητεία του Γουιλτσάιρ. Περίπου 80.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις παραμένουν δίχως ηλεκτρικό ρεύμα, τη στιγμή που η Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας προειδοποιεί ότι σήμερα και αύριο πρόκειται να σημειωθούν νέες βροχοπτώσεις οι οποίες θα συνοδεύονται από σφοδρούς ανέμους.

Ανώτατος αξιωματούχος του βρετανικού στρατού, ο οποίος συντονίζει τις προσπάθειες ανακούφισης των πληγέντων, χαρακτήρισε το παρατεταμένο κύμα κακοκαιρίας που πλήττει εδώ και πολλές εβδομάδες τη Βρετανία «μια φυσική καταστροφή δίχως προηγούμενο».

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προήδρευσε χθες μιας νέας συνόδου για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης. Δέχθηκε όμως έντονη κριτική από πολλούς βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι αναμασά παλιές εξαγγελίες της αναφορικά με τη χρηματοδότηση έργων υποδομής, παρουσιάζοντάς τες ως καινούργιες. Οικονομικοί αναλυτές αναφέρουν ότι το κόστος από τις καταστροφές που επέφεραν οι πλημμύρες, το οποίο θα κληθούν να καλύψουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, ξεπερνά τα 600 εκατομμύρια ευρώ καθώς από τα μέσα του Δεκεμβρίου στη Βρετανία πλημμύρισαν περισσότερες από 5.000 κατοικίες.