Μέτρα για την ενίσχυση της καινοτομίας και των start-up επιχειρήσεων στη Γαλλία ανακοίνωσε χθες ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έγινε ο πρώτος γάλλος πρόεδρος που επισκέφθηκε τη Σίλικον Βάλεϊ στην Καλιφόρνια 30 χρόνια μετά τον Φρανσουά Μιτεράν.

Την τελευταία από τις τρεις ημέρες της επίσημης επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Ολάντ συνέφαγε σε γαλλικό εστιατόριο του Σαν Φρανσίσκο με στελέχη κολοσσών του Ιντερνετ, από τις οποίες η χώρα του σκοπεύει να αντλήσει περισσότερους φόρους. Ομως στο γεύμα με τον πρόεδρο της Google Ερικ Σμιντ, τη διευθύνουσα σύμβουλο του facebook Σέριλ Σάντμπεργκ, τον Τόνι Μπέιτς, εκτελεστικό αντιπρόεδρο, της Microsoft και τον ιδρυτή και πρόεδρο του twitter Τζακ Ντόρσι, μεταξύ των άλλων, δεν αναφέρθηκε στο θέμα της φοροδιαφυγής αμερικανικών εταιρειών στην Ευρώπη μέσω μιας περίπλοκης διαδικασίας και δήλωσης ως έδρας της χώρας με τη χαμηλότερη φορολογία –συνήθως την Ιρλανδία –παρότι μόλις πριν από μία εβδομάδα είχε χαρακτηρίσει την πρακτική αυτή «απαράδεκτη». Αντίθετα, προτίμησε να μιλήσει εκτενώς για τις 300 γαλλικές εταιρείες που διατηρούν γραφεία στην Καλιφόρνια. «Δεν φοβόμαστε τίποτα, δεν φοβόμαστε να βάλουμε τις καλύτερες επιχειρήσεις μας στη Σίλικον Βάλεϊ, δεν φοβόμαστε ούτε να προσελκύσουμε ταλέντα ή ξένους επενδυτές στη χώρα μας» τους είπε.

Καθώς τα ποσοστά δημοτικότητάς του στη χώρα του πέφτουν διαρκώς ο Ολάντ σε μια «επιχείρηση γοητείας», όπως την ονόμασαν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ανέφερε ότι «η Γαλλία πρέπει να αναγνωρίσει τον δυναμισμό των επιχειρηματιών της». Αυτό σημαίνει, τόνισε μιλώντας σε δεκάδες Γάλλους που δημιούργησαν start-up επιχειρήσεις, «την προώθηση του πνεύματος της καινοτομίας». Η ομιλία του αυτή έγινε στο λεγόμενο γαλλικό Tech Hub, ένα εκκολαπτήριο επιχειρήσεων στο Σαν Φρανσίσκο.

Στην Καλιφόρνια υπάρχουν περίπου 60.000 Γάλλοι, μια από τις μεγαλύτερες γαλλικές κοινότητες στο εξωτερικό. Η κυβέρνηση των Παρισίων θέλει τόσο να διατηρήσει τους δεσμούς μαζί τους αλλά και να πείσει αμερικανικές εταιρείες να κάνουν επενδύσεις στον τεχνολογικό τομέα στη Γαλλία. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του ο Ολάντ ζήτησε από τον πρόεδρο της Ενωσης Γάλλων Εργοδοτών Πιερ Γκατάζ που τον συνοδεύει, να ενθαρρύνει μεγάλες γαλλικές εταιρείες να κάνουν προσφορές σε φοιτητές που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους με τρόπο παρόμοιο με αυτό που γίνεται στην Καλιφόρνια. Επίσης επανέφερε την ιδέα για «διαβατήρια ταλέντου» για ξένους επιχειρηματίες, δημιουργούς και επιστήμονες ώστε να λαμβάνουν πιο εύκολα βίζα για τη Γαλλία.

Ο γάλλος πρόεδρος ο οποίος την προηγουμένη είχε γίνει επίσημα δεκτός στον Λευκό Οίκο από τον Μπαράκ Ομπάμα, υποσχέθηκε επίσης να αρχίσει μια νέα προσπάθεια για την προώθηση του crowdfunding, με τη θέσπιση νόμου τον επόμενο μήνα. Ο νόμος θα δίνει κίνητρα για αυτή τη μέθοδο χρηματοδότησης από τους πολίτες μέσω Διαδικτύου, η οποία αποδείχθηκε ιδιαίτερα δημοφιλής στις ΗΠΑ. «Μια καλή ιδέα μπορεί να συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο ευρώ σε δάνεια μέσω crowdfunding για τη δημιουργία επιχειρήσεων» είπε.