Στην αύξηση των φόρων, κυρίως των φυσικών προσώπων, υπολογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. «Η Ελλάδα υποφέρει από λίγους φόρους» είπε χθες το βράδυ, ευθυγραμμιζόμενος πλήρως με τη «γραμμή Στουρνάρα», ο Γιώργος Σταθάκης, υπεύθυνος Ανάπτυξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τόσο ο κ. Σταθάκης όσο και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πάντως, απέφυγαν να εξηγήσουν με ποιον τρόπο θα αυξήσουν τους φόρους, από τα φυσικά πρόσωπα, από το 38% του ΑΕΠ που είναι σήμερα, στο επιθυμητό 43%. Ωστόσο δεν δόθηκε καμία εικόνα για το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα πετύχει την αύξηση των φορολογικών εσόδων, δηλαδή με ποια «εργαλεία» θα πετύχει να κλείσει τη φορολογική τρύπα του 5% του ΑΕΠ (όπως είπε ο κ. Σταθάκης).

Η αναφορά του Γιώργου Σταθάκη στο θέμα της φορολογικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ έγινε χθες το βράδυ, στο πλαίσιο της εκδήλωσης της τηλεοπτικής διαδικτυακής πλατφόρμας tvxs (Στ. Κούλογλου). Κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

Στο τραπέζι για την παραγωγική ανασυγκρότηση όμως, που προηγήθηκε των κεντρικών ομιλητών, κάθονταν ο κ. Γιώργος Σταθάκης, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, η ευρωβουλευτής Αννυ Ποδήματα και ο επικεφαλής της Δράσης, Θόδωρος Σκυλακάκης

Στο θέμα της φορολόγησης αναφέρθηκε αναλυτικά ο κ. Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος όμως επικέντρωσε τα πυρά του κυρίως στην πλευρά των επιχειρηματιών.

«Και θα σας πούμε λοιπόν: Τι θέλετε κύριοι βιομήχανοι;» είπε κοιτάζοντας προς τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δασκαλόπουλο. «Να πληρώσετε περισσότερους φόρους από κέρδη σας ή να φορολογείται η παραγωγή που μειώνει τα κέρδη σας; Αυτό είναι το δίλημμά σας κύριοι. Και βλέπετε εδώ τον κ. Σταθάκη, είναι πολύ σκληρός και άγριος σε ό,τι αφορά τους φόρους. Εκτός αν προτιμάτε να σας φορολογεί ο κ. Τόμσεν. Ή, για να διορθώσω, ο κ. Στουρνάρας κατ’ εντολή του Τόμσεν».

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ πάντως, όταν ρωτήθηκαν σχετικά με το ύψος των φορολογικών συντελεστών στα κέρδη των επιχειρήσεων, επισήμαναν πως αυτοί θα κυμανθούν μεταξύ 26% και 29%, δηλαδή πολύ κοντά σε αυτό που ούτως η άλλως ισχύει σήμερα.

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Δασκαλόπουλος αναφέρθηκε στα ευοίωνα σημάδια της ελληνικής οικονομίας και ζήτησε εθνική συναίνεση. Μάλιστα είπε ότι ο Πρωθυπουργός έχει «βάλει ψηλά στις προτεραιότητές του τα προβλήματα της ελληνικής βιομηχανίας» και ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να στηρίξει κι αυτός με τον τρόπο του αυτήν την προσπάθεια.

Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας στο αίτημα αυτό, ενώ με τη σειρά του ζήτησε από τον κλάδο να κάνει πραγματικές παραγωγικές επενδύσεις «κι όχι πλιάτσικο».

Ακόμα μίλησε για επανεκκίνηση της οικονομίας μέσω «μη δανειακής χρηματοδότησης». Και σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό υποσχέθηκε να είναι «αναπτυξιακά ελλειμματικός, τα πρώτα χρόνια τουλάχιστον, καθώς στόχος είναι τα πλεονάσματα».

Από τα φυσικά πρόσωπα!

Για αύξηση της φορολόγησης των φυσικών προσώπων έκανε λόγο ο υπεύθυνος Ανάπτυξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και ο ίδιος και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέφυγαν να εξηγήσουν με ποιον τρόπο θα αυξήσουν τους φόρους από τα φυσικά πρόσωπα, από το 38% του ΑΕΠ που είναι σήμερα στο επιθυμητό 43%

Ντόμινο τα «όχι» κατά Βουδούρη

Και η οργάνωση μελών του ΣΥΡΙΖΑ στο Αργος ψήφισε κατά της υποψηφιότητας Βουδούρη στην Πελοπόννησο, μετά και το Ναύπλιο. Συγκεκριμένα, στο Αργος υπήρξαν 18 κατά, 7 υπέρ και 4 λευκά. Υπενθυμίζεται ότι κατά της υποψηφιότητας Βουδούρη έχουν ψηφίσει οι Νομαρχιακές Κορινθίας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας, ενώ ως «πολιτικό γυρολόγο» κατήγγειλαν τον κ. Βουδούρη οι περισσότερες οργανώσεις Νεολαίας της Πελοποννήσου