Λίγες ημέρες μετά την έκρηξη στην Τριανδρία, η DHKP-C αποκάλυπτε σε κείμενο – προκήρυξη ότι ο Μπασμπάγ ήταν «πολεμιστής», «σύντροφος» στην οργάνωση και ταυτόχρονα ένας άνθρωπος με ξεχωριστή προσωπική ιστορία. Ο θείος του Χαϊντάρ Μπασμπάγ ήταν μέλος της DEV SOL και είχε πεθάνει σε τουρκικές φυλακές το 1984 ύστερα από απεργία πείνας 75 ημερών. «Ο σύντροφος Μεχμέτ είχε να ζητήσει λογαριασμό από τον εχθρό» αναφέρεται στην προκήρυξη. «Είχε γνωρίσει από κοντά δεκάδες μάρτυρές μας» (…) «Μόλις ακόμη γεννήθηκε, διαβάσανε στο αυτί του όσα έγραψαν γι’ αυτόν οι αγωνιστές. Μεγάλωσε με την κληρονομιά των μαρτύρων μας, μέσα στους επαναστάτες. Γνώρισε τον εχθρό. Οταν μετά από 23 χρόνια θυμόταν τους μάρτυρες του 1984 (σ.σ.: στην απεργία πείνας μαζί με τον θείο του μετείχαν και πέθαναν άλλοι τρεις άνθρωποι), έλεγε: «Εμείς μεγαλώσαμε σύντροφε Χαϊντάρ, μεγαλώσαμε και καταλάβαμε το ποίημα που έγραψες»».

Με το ύφος και τη φρασεολογία του συγκεκριμένου κειμένου, όμως, η DHKP-C αποδεχόταν τον ένοπλο χαρακτήρα της και ενίσχυε τα επιχειρήματα Τούρκων και Αμερικανών ότι πρόκειται για τρομοκρατική οργάνωση. Εγραφαν χαρακτηριστικά: «Στην εποχή που άφησαν τα όπλα σε όλο τον κόσμο οι οργανώσεις που διεξήγαγαν ένοπλο αγώνα, εμείς επιμένουμε να υποστηρίζουμε ότι ο μόνος δρόμος για την επανάσταση είναι ο ένοπλος αγώνας. Πολιορκημένοι, επιμένουμε να αναπτύξουμε τον ένοπλο αγώνα. Εμείς είμαστε μια πολεμική οργάνωση. Και ο πόλεμος έχει τους δικούς του κανόνες. Ο πόλεμος δεν αποδέχεται την απροσεξία, την μη τήρηση κανόνων, το λάθος. Οταν αυτή η πραγματικότητα παραμεληθεί, έστω και για μια στιγμή, για έναν πολεμιστή το παραμικρό λάθος είναι το τελευταίο και για μια πολεμική οργάνωση το τίμημα είναι μεγάλο». Η προκήρυξη, ουσιαστικά, υποχρέωσε την Ελλάδα σε διαφοροποίηση της στάσης της απέναντι σε αιτήματα έκδοσης των τουρκικών Αρχών.

Πάντως, λίγες ημέρες μετά την έκρηξη, οι ελληνικές Αρχές είχαν βρεθεί στα βήματα του Χουσεΐν Τεκίν, που συνελήφθη την περασμένη Δευτέρα στου Γκύζη. Τότε, δεν είχε προκύψει τίποτε εις βάρος του. Τώρα, όμως, σύμφωνα με την Αστυνομία DNA του ταυτοποιήθηκε με βιολογικό υλικό σε τμήματα του οπλισμού που είχε βρεθεί το περασμένο καλοκαίρι σε ταχύπλοο στα ανοικτά των Οινουσσών.