Εξοικονόμηση περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ στη φαρμακευτική δαπάνη αναμένεται από τα νέα δελτία τιμών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.Οι φαρμακευτικές εταιρείες όμως κάνουν λόγο για σωρεία λαθών στον προσδιορισμό των νέωντιμών και απειλούν ακόμη καιμε αποσύρσεις φαρμάκων απότην ελληνική αγορά.

Στο μεταξύ, σε «μπλόκο» 838 κωδικών φαρμακευτικών σκευασμάτων προχώρησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, καθώς εξαιρέθηκαν από τη θετική λίστα και συνεπώς δεν αποζημιώνονται πλέον από τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι φαρμακευτικές εταιρείες που τα διακινούν δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις επιστροφών στον ΕΟΠΥΥ (rebate), με αποτέλεσμα να διαγραφούν έως ότου εξοφλήσουν τα χρέη τους προς τον Οργανισμό.

Οι νέες χαμηλές τιμές αναμένεται να εξοικονομήσουν φέτος 160 εκατομμύρια ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ αλλά και 36 εκατομμύρια ευρώ για τα νοσοκομεία.

«Το δελτίο τιμών που αναρτήθηκε χθες από το υπουργείο Υγείας περιλαμβάνει σωρεία σημαντικών λαθών σε σχέση με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί τεράστια αναστάτωση σε όλη την αλυσίδα φαρμάκου αλλά περισσότερο στους ίδιους τους ασθενείς, οι οποίοι θα επωμισθούν τις συνέπειες από την απορρύθμιση της αγοράς» ήταν η απάντηση του προέδρου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) Κωνσταντίνου Φρουζή. Συμπληρωματικά, ο κ. Φρουζής ζητεί την άμεση διόρθωση ώστε «να αποφύγουμε οι εταιρείες να προχωρήσουν σε νομικές ενέργειες και να αποσυρθούν προϊόντα από την ελληνική αγορά».