Νέες μικροδιορθώσεις στο καθεστώς φορολόγησης των αγροτών εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, και ενώ έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα τηρούν βιβλία, αλλά μόνο στοιχεία και εφόσον το εισόδημά τους υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ. Απορρίπτει όμως κεντρικά αιτήματα των αγροτών όπως το ενδεχόμενο αφορολόγητου οικογενειακού εισοδήματος 20.000 ευρώ ή απαλλαγή από τα λογιστικά βιβλία για αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ. Το ΠαΣοΚ από την πλευρά του ζητεί αύξηση του ορίου τήρησης στοιχείων από τα 15.000 στα 20.000 ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας είχε χθες διαδοχικές συσκέψεις με εκπροσώπους των αγροτών στις οποίες απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να αποσυρθούν οι διατάξεις που ορίζουν την υποχρέωση των αγροτών να τηρούν φορολογικά στοιχεία εφόσον το εισόδημά τους υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ.

Αντίθετα, λίγο αργότερα στη σύσκεψη με την αντιπροσωπεία βουλευτών του ΠαΣοΚ εμφανίστηκε ανοιχτός στο ενδεχόμενο διορθωτικών παρεμβάσεων σε παραμέτρους που δεν ακυρώνουν το μέτρο. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην ισχύσει μόνο για τον πρώτο χρόνο, αλλά μόνιμα η μείωση της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 27,5%.

Στη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε ότι οι αγρότες απαλλάσσονται από τον φόρο επιτηδεύματος των 650 ευρώ και η υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ θα γίνεται μια φορά τον χρόνο. Σε ετήσια βάση άλλωστε θα υποβάλλονται και οι συγκεντρωτικές καταστάσεις εξόδων, ενώ για τις καταστάσεις εσόδων, το ΠαΣοΚ ζητά επίσης να υποβάλλονται σε ετήσια βάση. Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα οι καταστάσεις εσόδων θα υποβάλλονται όποτε υπάρχουν έσοδα.

ΤΟ ΟΡΙΟ. Μετά τη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των αγροτών, πηγές του υπουργείου Οικονομικών επισήμαιναν με νόημα πως μόλις πρόσφατα ανακοινώθηκε η αύξηση του ορίου τήρησης στοιχείων από τα 10.000 στα 15.000 ευρώ, ενώ απαλείφθηκε η υποχρέωση τήρησης βιβλίων.

Το ΠαΣοΚ πάντως θέτει στον υπουργό Οικονομικών πρόταση περαιτέρω αύξησης του ορίου αυτού στα 20.000 ευρώ.

Κατά τα λοιπά, στο υπόμνημα που υπέβαλε η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων στον υπουργό Οικονομικών, οι αγρότες ζητούν μεταξύ άλλων:

– απαλλαγή από τα λογιστικά βιβλία για αγρότες με ετήσιο τζίρο έως 40.000 ευρώ, ποσό το οποίο θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί

– αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα ύψους 20.000 ευρώ με προσαύξηση κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί

– αναστολή δικαστικών διώξεων φτωχών αγροτών με χρέη προς την Εφορία

– αφορολόγητο πετρέλαιο

– μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% και

– κατώτατες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτοτροφικά προϊόντα.

Οπως ανέφεραν εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος, ο υπουργός απέρριψε το αίτημα απόσυρσης του φορολογικού των αγροτών αλλά εμφανίστηκε διατεθειμένος να συζητήσει ζητήματα που σχετίζονται με τον αγροτικό τομέα και να εξεταστούν φορολογικά μοντέλα που ακολουθούνται στην Ευρώπη.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής των μπλόκων της Λάρισας Θ. Μπούτας έκανε λόγο για άκαρπη συνάντηση, εκτιμώντας πως «στο μέλλον οι μικροί και οι μεσαίοι αγρότες δεν θα υπάρχουν».