«Σκοτώνει» τη βιομηχανία το μεγάλο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου που στην Ελλάδα υπερφορολογούνται. Τελευταία και πιο ηχηρή περίπτωση η Χαλυβουργική που έθεσε χθες σε διαθεσιμότητα το 80% του προσωπικού της και ουσιαστικά βρίσκεται ένα βήμα πριν από το λουκέτο.

Σύμφωνα με την απόφαση της εταιρείας, οι 200 από τους 263 εργαζομένους τίθενται σε διαθεσιμότητα έξι εβδομάδων, από τις 17 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 31 Μαρτίου.

Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι χάνουν το 40% του μισθού τους, ενώ το 50% θα τους καταβάλλεται από την εταιρεία και το 10% από τον ΟΑΕΔ.

Πρόκειται για απόφαση που δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία, αφού είναι κοινό μυστικό ότι πέρυσι το εργοστάσιο στην Ελευσίνα δεν λειτούργησε για πάνω από… 60 ημέρες. Ο βασικός λόγος, πέραν του ότι δεν υπάρχει εγχώρια ζήτηση προϊόντων χάλυβα, είναι ότι όπως όλες οι ελληνικές βιομηχανίες, η Χαλυβουργική αδυνατεί να αντεπεξέλθει στο υψηλό ενεργειακό κόστος. Εδώ και μία τετραετία, η επιχείρηση δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις ευρωπαϊκές χαλυβουργίες καθώς η τελική τιμή των προϊόντων της διαμορφώνεται πολύ υψηλότερα, κυρίως εξαιτίας του κόστους για την προμήθεια σε ρεύμα και αέριο όπως αυτό προσαυξάνεται από τους φόρους, τομέας στον οποίο η Ελλάδα φιγουράρει ανάμεσα στους πρωταθλητές στην Ευρώπη.

Μέχρι τα τέλη του 2012, η Χαλυβουργική έκανε «εξαγωγές επί ζημία» σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τα μερίδια αγοράς της στο εξωτερικό, τακτική που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει στις αρχές του 2013. Πέρυσι μάλιστα αποχώρησαν μέσω εθελουσίας εξόδου άλλα 160 άτομα, καθώς η εταιρεία συνέχιζε να γράφει υπέρογκες ζημιές, οι οποίες σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2012 διαμορφώθηκαν σε 60 εκατ. ευρώ.

Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζει το σύνολο της βαριάς βιομηχανίας, που έχει συσσωρεύσει από το 2008 μέχρι σήμερα ζημιές άνω των 600 εκατ. ευρώ και εδώ και πάνω από ένα χρόνο εκπέμπει SΟS προς την κυβέρνηση, ζητώντας μείωση τιμών του ρεύματος και του αερίου.

Ωστόσο οι υποσχέσεις έμειναν στα λόγια, όχι μόνο επειδή δεν μειώθηκαν τα τιμολόγια, αλλά και, επιπλέον, γιατί η τρόικα μπλόκαρε δύο από τα βασικότερα μέτρα μέσω των οποίων θα μπορούσε να εξορθολογιστεί το ενεργειακό κόστος.

Το ένα είναι η μείωση των ειδικών φόρων στην ενέργεια, σε αέριο και ηλεκτρισμό –από τους υψηλότερους σήμερα στην Ευρώπη –και το άλλο η παροχή εκπτώσεων κάθε φορά που η βιομηχανία σβήνει τις μηχανές της σε ώρες αιχμής όπως συμβαίνει σε πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης, οι επονομαζόμενες συμβάσεις διακοψιμότητας.

Η κυβέρνηση δεν φρόντισε να θωρακίσει νομικά το μέτρο αυτό ώστε να πάρει το οκέι της τρόικας και της Κομισιόν, όπως έγινε σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, με αποτέλεσμα να «κοπεί» από τις Βρυξέλλες καθώς θεωρήθηκε ότι συνιστά κρατική ενίσχυση. Οι φορείς της βιομηχανίας όμως κάνουν λόγο για «προχειροδουλειά».

«Το φοβόμασταν». Παραδοχή ότι η απόφαση της Χαλυβουργικής δεν εξέπληξε τους αρμοδίους αποτελεί η χθεσινή δήλωση κορυφαίου στελέχους του υπουργείου Ανάπτυξης. «Δεν ήταν κάτι που δεν το περιμέναμε, το φοβόμασταν ότι θα συνέβαινε!» είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα επέρριψε ευθύνες για τη μη μείωση του ενεργειακού κόστους σε Κομισιόν και τρόικα. «Η ρύθμιση για τη διακοψιμότητα κόλλησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή» επισήμανε, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι «τα περιθώρια κέρδους της ΔΕΠΑ πρέπει να περιοριστούν». Οσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Gazprom, η ίδια πηγή διατύπωσε την ελπίδα ότι θα ολοκληρωθούν και ότι τα νέα τιμολόγια θα φέρουν μειώσεις.