Η αύξηση του αριθμού των φτωχών, το κλείσιμο πολλών μικρών επιχειρήσεων και η συνεχώς αυξανόμενη ανεργία –ιδιαίτερα μεταξύ των νέων πολλοί από τους οποίους αποφασίζουν να μεταναστεύσουν για να βρουν μια δουλειά –είναι οι τρεις βασικές επιπτώσεις της πολιτικής λιτότητας που επέβαλε η τρόικα στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Για τους λόγους αυτούς, απαιτείται να γίνουν προσπάθειες ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να εκπονηθεί σχέδιο κοινωνικής ανάκαμψης που θα στοχεύει ειδικά στις χώρες αυτές.

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα της ειδικής έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) για τον ρόλο των δανειστών στις χώρες του Μνημονίου, τα οποία ψηφίστηκαν χθες με μεγάλη πλειοψηφία από την Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΕΚ.

Ο εισηγητής της έκθεσης μάλιστα, ο ισπανός ευρωβουλευτής που ανήκει στους Σοσιαλιστές, Αλεχάνδρο Σέρκας αποκάλεσε την πολιτική της τρόικας «κοινωνικό τσουνάμι» και την κατηγόρησε ότι στις χώρες του Μνημονίου «έδρασε περισσότερο ως χασάπης, παρά ως χειρουργός που γνωρίζει την ανατομία ενός σώματος».

«Εφθασε η στιγμή να ανακάμψει η απασχόληση, να διορθωθεί η κατάσταση στην κοινωνία που καταστράφηκε, να αποκατασταθεί η ζημιά. Η ευρωπαϊκή κοινωνική διάσταση ξεχάστηκε εντελώς από εκείνους που έδρασαν σαν να ήταν η Ευρώπη ένα κλαμπ πιστωτών» ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε ο Σέρκας.

Η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη μεγάλη αύξηση της ανεργίας των νέων η οποία το 2012 ξεπέρασε στην Ελλάδα το 50%, κάνοντας πολλούς να πάρουν την απόφαση να εγκαταλείψουν τη χώρα. Επίσης αναφέρεται ότι στη χώρα μας ο κατώτατος μισθός μειώθηκε 22%. Νέες μορφές φτώχειας πλήττουν τη μεσαία και την εργατική τάξη.

Η αδυναμία πληρωμής των στεγαστικών δανείων και το υψηλό κόστος της ενέργειας οδηγούν πολλά νοικοκυριά σε κοινωνικό αποκλεισμό και φτώχεια προστίθεται.

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου προσπάθησε να υπερασπιστεί την τρόικα αναφέροντας «μην κατηγορείτε την Πυροσβεστική για τη ζημιά από την πυρκαγιά». Κατά τη διάρκεια της συζήτησης πολλοί ευρωβουλευτές έκαναν λόγο για λάθη της τρόικας τα οποία, όπως είπαν, μπορούσε να είχαν αποφευχθεί από την αρχή.