Εντονος προβληματισμός καταγράφεται στη ΝΔ για τις διαστάσεις που μπορεί να λάβει η σύγκρουση Αρη Σπηλιωτόπουλου και Νικήτα Κακλαμάνη στην Αθήνα, καθώς από τις πρώτες κιόλας ώρες μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων διαμορφώνεται ένα πολεμικό σκηνικό στο οποίο προμηνύονται και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη.

Με διαδοχικές παρεμβάσεις του, ο κ. Κακλαμάνης παρουσίασε ως «ακατάλληλο» για την Αθήνα τον κ. Σπηλιωτόπουλο, ενώ ευχήθηκε ο αντίπαλός του «να προλάβει να μάθει μέσα στους επόμενους δυόμισι μήνες τα προβλήματα της πόλης και να παρουσιάσει προτάσεις». Το βιτριολικό σχόλιο, μάλιστα, συνοδεύθηκε και με αιχμές για το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς έκανε λόγο για επιλογές «που έγιναν από κάποιους που ζουν μέσα σε τέσσερις τοίχους και δεν έχουν επαφή με τη λαϊκή βάση του κόμματος».

Μέσα στο κλίμα αυτό, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σπηλιωτόπουλος έλαβε εντολή από το κομματικό επιτελείο να μην τροφοδοτήσει μια προσωπική αντιπαράθεση με τον κ. Κακλαμάνη –εξού και το ενωτικό μήνυμα που εξέπεμψε χθες το απόγευμα με τη δική του παρέμβαση, δίνοντας έμφαση σε μια «Αθήνα με περισσότερη ασφάλεια, χωρίς αστέγους, με ελεύθερα πεζοδρόμια και με τουρισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους…».

Εντονη είναι η ανησυχία των στενών συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά ότι ο γαλάζιος εμφύλιος με αφορμή τις υποψηφιότητες στις αυτοδιοικητικές εκλογές μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, διχάζοντας την κομματική βάση, κατ’ αρχήν, στην πρωτεύουσα και πληγώνοντας γενικότερα την εικόνα της ΝΔ. Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν, επιπλέον, τον κίνδυνο το εμφυλιοπολεμικό κλίμα στην Αθήνα, σε συνδυασμό και με τη σύγκρουση Ιωαννίδη – Τζιτζικώστα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, να ανοίξει ορέξεις και να προκαλέσει ένα ντόμινο «αντάρτικων» σε αρκετές περιφέρειες και πολλούς δήμους της χώρας.

Μια τέτοια εξέλιξη είναι προφανές ότι μπορεί να καθηλώσει τη ΝΔ, η οποία επενδύει σε μια δυναμική εμφάνιση στις περιφερειακές και δημοτικές κάλπες, κερδίζοντας έτσι το πολιτικό στοίχημα της πρώτης εκλογικής Κυριακής (18 Μαΐου) και ενισχύοντας τη θέση της για τον δεύτερο εκλογικό γύρο και τη μάχη των ευρωεκλογών (25 Μαΐου).

Την ίδια στιγμή, στο κομματικό παρασκήνιο γίνεται συζήτηση για τη βουλευτική έδρα του κ. Κακλαμάνη και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η υποψηφιότητά του στη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού.

Το κλίμα αυτό, άλλωστε, αντιλαμβάνεται και ο ίδιος γι’ αυτό φρόντισε από χθες να διαμηνύσει (από τον ANT1) ότι «δεν θα τους κάνω τη χάρη να παραιτηθώ από τη Βουλή».

Το ερώτημα των περισσοτέρων στη ΝΔ, πάντως, είναι γιατί ο κ. Κακλαμάνης εμφανίζεται αποφασισμένος να φτάσει στα άκρα τόσο απέναντι στον κ. Σπηλιωτόπουλο όσο και απέναντι στον κ. Σαμαρά. Ο ίδιος επικαλείται την «πικρία» του από την αντιμετώπιση που είχε από την κομματική ηγεσία, ενώ θεωρεί ότι δικαιούται μια δεύτερη ευκαιρία για να υπερασπιστεί την προηγούμενη θητεία του στον Δήμο Αθηναίων.

Για το Μέγαρο Μάξιμου, πάντως, η αποδοκιμασία του 2010 και η ήττα από τον Γιώργο Καμίνη είναι επαρκής λόγος για αλλαγή υποψηφίου στην Αθήνα. Από το πρωθυπουργικό επιτελείο παραπέμπουν και σε δημοσκοπήσεις που καταγράφουν ότι η υποψηφιότητα του πρώην δημάρχου είναι περιορισμένης δυναμικής, σε αντίθεση με εκείνη του Αρη Σπηλιωτόπουλου, ο οποίος –όπως λένε οι ίδιες πηγές –«στον δεύτερο γύρο των εκλογών μπορεί να επικρατήσει με οποιονδήποτε αντίπαλο».

Το μήνυμα εν ολίγοις είναι ότι ο κ. Κακλαμάνης θα έχανε εκ νέου τον δήμο, ενώ το μετριοπαθές προφίλ του κ. Σπηλιωτόπουλου μπορεί να προσελκύσει ψηφοφόρους και από την Κεντροαριστερά. Κατά τις ίδιες πηγές δε, ο κ. Σπηλιωτόπουλος κατέγραφε σημαντικό προβάδισμα και μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ έναντι του κ. Κακλαμάνη.

ΟΙ ΑΝΕΛ. Πάντως η προσπάθεια του Νικήτα Κακλαμάνη να εμφανιστεί ως κεντρικός εκπρόσωπος της ευρύτερης λαϊκής Δεξιάς αποδυναμώνεται έπειτα από την απόφαση των Ανεξάρτητων Ελλήνων να διεκδικήσουν αυτόνομα τον Δήμο Αθηναίων, με υποψήφιο τον βουλευτή Βασίλη Καπερνάρο.

Με την υποψηφιότητά του, το κόμμα του Πάνου Καμμένου ανακατεύει ακόμη περισσότερο τις δεξαμενές της λαϊκής Δεξιάς, αλλά ταυτόχρονα εκπέμπει μήνυμα ότι βρίσκεται σε τροχιά αντιπαράθεσης και όχι σύμπλευσης με το νεότευκτο κόμμα των κ.κ. Πολύδωρα και Ζώη.

Στην Ενωση για την Πατρίδα και το Λαό αναμένουν μια απάντηση για τον Δήμο Αθηναίων από την Αλεξία Εβερτ, διαφορετικά θα υποστηρίξουν την υποψηφιότητα Κακλαμάνη και θα επιδιώξουν να εκπροσωπηθούν στον συνδυασμό του. Μια θετική απάντηση της κ. Εβερτ, πάντως, είναι προφανές ότι θα επιτείνει τη σύγχυση και το διχαστικό κλίμα στο γαλάζιο ακροατήριο.

Προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση

Από το πρωθυπουργικό επιτελείο θα επιδιώξουν το επόμενο διάστημα να αποκλιμακώσουν την ένταση, ενώ αναφέρουν ότι προς το παρόν δεν τίθεται θέμα διαγραφής των ανταρτών, αφού δεν υπάρχουν επίσημα κομματικά χρίσματα. Υψηλόβαθμες κομματικές πηγές, πάντως, εκτιμούσαν ότι μπροστά σε μια σύγκρουση χωρίς όρια θα ανοίξει θέμα διαγραφών.