Δεν έχει ασκηθεί «ουδεμία ποινική δίωξη» καθώς συνεχίζεται η έρευνα, για την υπόθεση της ανάρτησης στο blog «peiratiko reportaz», θέματος σχετικά με «φύλαξη χώρων και ευαίσθητων στόχων» από βατραχανθρώπους του Λιμενικού Σώματος», διευκρινίζει με ανακοίνωσή της το απόγευμα της Πέμπτης, η Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Στο δελτίο Τύπου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, σημειώνεται ότι «έχει παραγγελθεί η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για πλημμελήματα, η οποία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, ώστε ουδεμία ποινική δίωξη έχει ασκηθεί».

Στο blog που γράφουν συντάκτες του πειραϊκού ρεπορτάζ με επικεφαλής την Πόπη Χριστοδουλίδου, δημοσιοποιήθηκε και το ΦΕΚ (με ημερομηνία 9 Δεκεμβρίου 2013, αρ.φύλλου 261, τεύχος πρώτο) με την απόφαση για τη μετακίνηση βατραχανθρώπων του Λιμενικού Σώματος σε «ευαίσθητους στόχους» σε χώρους αρμοδιότητας του Λ.Σ. ή και εκτός αυτών εφόσον αυτό ζητηθεί.

Η Πόπη Χριστοδουλίδου μετέβη στη ΓΑΔΑ, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών για παραβίαση άρθρων του στρατιωτικού ποινικού κώδικα.

Μετά την κατάθεσή της αφέθηκε ελεύθερη. Όπως καταγγέλλει η ίδια, κατά την κατάθεσή της τής ασκήθηκαν πιέσεις να «κατεβάσει» το σχετικό άρθρο από το blog, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα επακολουθούσε άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον της και παραπομπή της στα ποινικά δικαστήρια. Η δημοσιογράφος αρνήθηκε να «συμμορφωθεί» στις υποδείξεις των αρχών.


Παρέμβαση ΕΣΗΕΑ-ΠΟΕΣΥ

Η υπόθεση προκάλεσε την αντίδραση τόσο της ΕΣΗΕΑ όσο και της ΠΟΕΣΥ.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με αφορμή την εντολή της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με αντικείμενο τη διαρροή «στρατιωτικών μυστικών» από «δράστες» μη στρατιωτικούς, την οποία ανέλαβε να διενεργήσει η Διεύθυνση Κρατικής Ασφαλείας και αφορά σε δημοσίευμα στην ενημερωτική σελίδα «peiratikoreportaz. blogspot.gr », τονίζει ότι η όποια έρευνα δεν πρέπει να θέτει εν αμφιβόλω το δικαίωμα των δημοσιογράφων να ασκούν ελεύθερα το δημοσιογραφικό τους καθήκον με αποκαλύψεις κατόπιν τεκμηριωμένης έρευνας.

»Δηλώνουμε ότι θα υπερασπιζόμαστε σταθερά και αδιαπραγμάτευτα το δικαίωμα όλων των συναδέλφων για ελεύθερη και αδέσμευτη δημοσιογραφία που θα πληροφορεί και θα ενημερώνει τον πολίτη» αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ.

Παράλληλα, για «πρωτοφανή παρέμβαση κατά της ελευθερίας του Τύπου» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣΥ.

«Η κατεπείγουσα διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για αδικήματα που προβλέπονται στο στρατιωτικό ποινικό κώδικα (μετάδοση στρατιωτικών, μυστικών, μετάδοση μυστικών πληροφοριών στρατιωτικής σημασίας) εις βάρος της συναδέλφου, που επιτελεί το καθήκον της κατά τρόπο απολύτως σύμφωνο με το νόμο και τη δημοσιογραφική δεοντολογία, πρέπει να σημάνει συναγερμό σε ολόκληρο το δημοσιογραφικό κόσμο» τονίζει, μεταξύ άλλων, η ΠΟΕΣΥ και σημειώνει:

«Εάν η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, θεωρείται «διαβαθμισμένο απόρρητο έγγραφο», αναρωτιόμαστε με πόσους άλλους τρόπους μπορούν να αξιοποιηθούν άλλες ποινικές διατάξεις με σκοπό να πληγεί η ελευθερία του τύπου, του λόγου, της πληροφόρησης και εν τέλει η ίδια η ουσία της δημοκρατίας σε αυτή τη Χώρα.

»Η ΠΟΕΣΥ καταδικάζει απερίφραστα πρακτικές, που αρμόζουν σε αυταρχικές μορφές διακυβέρνησης, συμπαραστέκεται με όλες της τις δυνάμεις στη συνάδελφο, Πόπη Χριστοδουλίδου και δηλώνει, ότι θα συνεχίζει να αγωνίζεται για την εκπλήρωση των καταστατικών της σκοπών περί προστασίας της ελευθεροτυπίας και του δημοσιογραφικού λειτουργήματος. Ο αγώνας για την εμπέδωσή τους είναι διαρκής – και δυστυχώς στις σημερινές συνθήκες απαξίωσης του κοινωνικού κράτους δικαίου όλο και πιο επίπονος».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από