Κλειστά παραμένουν και φέτος τον χειμώνα τα καλοριφέρ σε σχεδόν μία στις... δύο πολυκατοικίες της Αθήνας, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα δήλωσαν ότι κάνουν, σε έρευνα της ΕΠΑ Αττικής, ιδιοκτήτες και ενοικιαστές κτιρίων, τα οποία βρίσκονται πάνω σε δίκτυο φυσικού αερίου χωρίς να έχουν σύνδεση.
Με βάση στοιχεία έρευνας που διενήργησε η ΕΠΑ Αττικής τον περσινό χειμώνα, το 33% των κεντρικών θερμάνσεων πετρελαίου στις πολυκατοικίες δεν άναψε καθόλου λόγω της οικονομικής αδυναμίας των ιδιοκτητών και ενοικιαστών.
Τα στοιχεία για φέτος είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά, αφού το 44% των ερωτηθέντων στην έρευνα, δηλαδή τέσσερις στις δέκα πολυκατοικίες που βρίσκονται πάνω σε δίκτυο φυσικού αερίου, δήλωσε πως δεν θα ανάψει καθόλου την κεντρική θέρμανση, αναζητώντας άλλους εναλλακτικούς τρόπους για να ζεσταθεί, όπως τα τζάκια και τα κλιματιστικά. Τα νοικοκυριά αυτά υπολογίζονται σε περίπου 250.000-300.000.
Το κατά πόσο τα ποσοστά αυτά θα επαληθευτούν, θα φανεί στο τέλος της φετινής χειμερινής σεζόν, τα μέχρι τώρα στοιχεία ωστόσο για την έκταση του φαινομένου της αιθαλομίχλης τις πιο κρύες ημέρες του χειμώνα οδηγούν προς παρόμοια συμπεράσματα.
Θεωρητικά, για την ΕΠΑ και τους μετόχους της, όσο πέφτει η κατανάλωση πετρελαίου λόγω των υψηλών τιμών τόσο περισσότερο θα μπορούσε να αυξηθεί η πελατεία της.
Ωστόσο, στην πράξη κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Η περσινή χρήση έκλεισε με μόνο 10.960 νέες συνδέσεις νοικοκυριών στο δίκτυο (-33% έναντι του 2012) και μόνο 872 συνδέσεις κεντρικών θερμάνσεων (-36%).
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από